21 temmuz 1983

ladykiller
1-ünlü sözlük yazarı ladykiller doğdu.dünyaya yeni bir ışık geldi.

2- milli güvenlik konseyi, 1983 mali yılı bütçesine 282 milyar 250 milyon lira ek ödenek konulmasını öngören yasa tasarısını görüşmeye başladı.

3- milli güvenlik konseyi yeni düzen partisi’nden 9, halkçı parti’den de bir üyeyi uygun görmedi.

4- ankara esenboğa yolu üzerinde gerçekleştirilen man kamyon ve çekici fabrikası’nın temeli başbakan bülend ulusu tarafından törenle atıldı.

törende bir konuşma yapan başbakan ulusu, «bu fabrika sayesinde memleketimizin ihtiyacı olan her çeşit sivil ve askerî vasıtalar tamamen yerii imkanlarla karşılanacak ve aynı zamanda ihracat kapasitemiz önemli ölçüde artacaktır» dedi.

5- ermeni teröristler tarafından şehit edilen ve cenazesi yurda getirilen brüksel idari ataşesi dursun aksoy için ankara’da devlet töreni düzenlendi.

törene cumhurbaşkanı adına genelkurmay başkanı orgeneral nurettin ersin, mgk üyeleri hava kuvvetleri komutanı orgeneral tahsin şahinkaya, deniz kuvvetleri komutanı oramiral nejat tümer, ve jandarma genel komutanı orgeneral sedat celasun ile başbakan bülend ulusu ve bakanlar katıldılar.

törende bir konuşma yapan dışişleri bakanı ilter türkmen, «orly havaalanı’nda girişilen menfur saldırının faillerinin yakalanmış olduğu yolundaki haberlerin yeni bir tutumun başlangıcı olmasını temenni ettiklerini» belirtti.

6- türk-iş genel başkanı şevket yılmaz teksifin tüzük genel kurulunda yaptığı konuşmada, «yeni yasal düzenlemelerin yol açtığı sorunlar üzerine çalışma bakanlığı ile görüşmeler yapıldığını ve bakanlığın türk-iş’in görüşlerini olumlu karşıladığını, bu isteklerin milli güvenlik konseyi’ne sunulacağını» söyledi.

7- türkiye ermenileri patriği şinork kalustyan cumhurbaşkanıkenan evren ile dışişleri bakanı iiter türkmen’e birer telgraf göndererek, «orly havaalanı’nda meydana gelen olayların utanç verici» olduğunu belirterek, durumu kınadı.

8- basında yeralan bir habere göre; türkiye, federal almanya içişleri bakanı zimmermann’a 11’i idam istemiyle yargılanan 150 kişilik liste sundu ve ’bunların iade edilmelerini istedi.

9- türkiye’deki temaslarını tamamlayan federal almanya içişleri bakanı friedrich zimmermann istanbul’da ayasofya ve topkapı sarayı müzelerini gezdikten sonra askeri bir uçakla ülkesine döndü.

10- 1 yıldan bu yana alman başkonsolosluğu’ndan vize alamayan türk işçisi şişli’deki alman vize işlem binası önünde üzerine gaz dökerek kendini yaktı.

11- rize çevresinde meydana gelen sel ve heyelandan ölenlerin sayısı 27’ye yükseldi. imar ve iskan bakanlığı felaketle ilgili olarak 1 milyon liralık acil yardım tahsis etti.

12- milliyet gazetesi’nde yayınlanan bir habere göre; irak’tan türkiye’ye dönmekte olan iki türk tir aracı saldırıya uğradı.

13- iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları hakkındaki 60 sayılı yasa hükmünde kararnamenin geçici altıncı maddesinin birinci fıkrası değiştirilerek resmi gazete’de yayınlandı.

14- reuter ajansı’nın roma çıkışlı haberine göre; italyan haber ajansı ansa, «terörist mehmet ali ağca’nın yanısıra papa 2. jean paul’e suikast girişiminde suç ortaklığı yapmaktan tutuklu musa serdar çelebi ile diğer arkadaşlarının serbest bırakılmasını, aksi takdirde italya ve vatikan’da şiddet eylemlerine girişileceğine» dair federal almanya’dan bir mektup alındığını duyurdu.

15- ap ajansı’nın washington çıkışlı haberine göre; abd temsilciler meclisi, kıtalararası mx füzelerinin ilk 27 tanesinin yapımı için gerekli 2,6 milyar dolarlık bütçeyi onayladı.

16- yabancı ajansların haberine göre; israil savunma bakanı moşe arens kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, «lübnan ordu birliklerinin kendilerinden boşalan yerlerde güvenliği sağlama konusunda başarılı olmaları durumunda diğer bölgelerden de çekilebileceklerini» söyledi.

abd’ye yaptığı resmi geziyi sürdüren lübnan cumhurbaşkanı emin cemayel, bu kararı kınadı.

17- italya’da, cumhurbaşkanı sandro pertini’nin hükümeti kurmakla sosyalist parti lideri bettino craxi’yi görevlendirdiği yabancı ajanslar tarafından bildirildi.

18- ap ajansının beyrut çıkışlı haberine göre; beyrut’ta bir otele bomba atılması sonucu iki kişi öldü, 16 kişi de yaralandı.

19- polonya devlet başkanı henry joblonski, polonya parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, «devlet konseyi, askeri konseyin isteği üzerine 22 temmuz tarihinden başlayarak tüm polonya topraklarında sıkıyönetimi kaldırmıştır» dedi.

http://www.byegm.gov.tr/

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol