21 şubat 2008 kuzey ırak kara operasyonu

el menzile beynel menzileteyn
ölümü dirilten, kulfeti agir operasyondu(r)..

resmî rakamlara göre yılda 3,5 ila 4 milyar doları bulan bir silah alımı yapip ve halen silah teknolojilerinde yüzde 80’lere varan oranda dışa bağımlıyken yapilan bu operasyonun nakdî külfeti; silahlı kuvvet mensuplarının günlük harcamaları, araç ve gereç harcaması, yakıt ve mühimmat harcaması şeklinde sıralanabilir..bunların yanında ve en mühim olanı ise sosyal külfeti..

sınır ötesi operasyona tepki olarak diyarbakır’da sokağa dökülen binlerce insana, kuzey irak’ta tank sevkıyatını peşmergelerle birlikte hareket ederek engelleyen bölge halkının antipatisine, operasyon sonrası vuku bulan ses bombası patlamalarına, operasyon karşıtı gösterilere ve verilen can kayıplarına karşın, başarı diye addedilen "etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısı" karşılaştırıldığında külfetinin ne denli büyük olduğu görülecektir sanıyorum..

"eyvah bu bâzîçede bizler yine yandık,
zira ki ziyan ortada bilmem ne kazandık." ziya paşa

***

yan gelip yatan akp..

terör konusunda uluslararası başarı kazanan akp hükümetinin, terör örgütüne destek vermeyen kürtlerin dahi örgüt mensuplarıyla ’kan bağı’ ilişkisini kurduklarından haberdar veya bihaberken bir yandan "diyarbakır’ı istiyorum" demesi diğer yandan da sınır ötesi operasyona cevaz vermesi tam manası ile siyasî basiretsizlik örneğiydi..

sosyal problemleri çözüme kavuşturmadan askeri tecridi günü geçiştirmek için kullanan akp, yerel seçimlerde güneydoğu ve doğu anadolu bölgelerinden büyük başarılar elde ederek de siyasi tecrit sağlamayı planlıyor. böylelikle hâlihazır destek yok olacak veya olmadığı kanısı oluşturulacak. lakin askeri ve siyasi tecrit ile bu sorunun üstesinden gelinemeyeceği yakın zamanda anlaşılacak çünkü akp şunu unutuyor; o bölgeden zamanında dp’de fazlasıyla oy aldı ama bu oylar sorunun çözümünde etkin rol oynamadı.

unuttuğu bir mevzu daha var o da zamanında öngörülmeyen reformların artık iştah kabartmadığı gibi yükselen taleplere neden olduğu. trt kanallarından birinin salt kürtçe yayın yapması için atılan adım (bkz: #762371) zamanında atılmış olsaydı olumlu tepkilere önayak olabilirdi.

gecti bor un pazari sur esegi nigde ye..

operasyon tamamlandı artık..bundan sonra siyasi erke düşen; ihanet parametreleriyle oluşturulan sistematiği behemehal bertaraf etmek, ülkedeki ortak toplumsal beklenti ve taleplerin "tahrip" değil "tayin" edici unsurlar olduğu göz önüne alınarak, istismara açık yanlışlıkların doğru zamanlarda ve doğru öngörülerle çözüme kavuşturmak, böylelikle gönül ötesi operasyonun başlatmaktır..

artık anneler ölüme çocuk doğurmasınlar..
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol