confessions
  1. toplam entry 20
  2. takipçi 1
  3. puan 3916

demokrasi

kendinimesihilanedendeist
fransız devrimi’nin benzerlerini yaşamamış ülkelerde temelleri zayıf devlet kurumlarına oturtulmuş rejimdir.dünya genelinde birçok ülke demokrasi ile yönetildiğini düşünse bile, bu ülkelerin büyük çoğunluğu demokrasi denilen rejimle 1940-1990 yılları arasında tanışmıştır ve sürekli sekteye uğramaktadır.çok partili hayatın,seçim sistemlerinin varolduğu her ülke teoride demokrasi olarak anılsa dahi,demokrasinin birçok çeşidi bulunmaktadır ve günümüzde çoğu ülke yarı-demokrasi,sözde-demokrasi,dar görüşlü-demokrasi adları altında melez rejimlerle yönetilmektedir.bunun sebebi ise otoriter rejimlerden bir günde demokrasiye geçmiş olmalarıdır.
(bkz: türkiye)

ömer hayyam

kendinimesihilanedendeist
dünyanın sırrını 1070’lerde çözmüş kişi.ateist yaftaları kendisi için uygun olmayan,yaradan inancını benimsemiş ancak kitaba,peygambere pek aldırış etmemiş zat-ı muhterem.her rubaisi farklı anlamlar içeren,inceden inceye ayar veren büyüğümüz.(bkz: deist) bir kişidir kendisi ve bu sebepten kelamlarını okurken her şeyden arınmak gerekir.at gözlüklerini takmadan,taraf olmadan okunduğu takdirde çok şey katar.

cosa nostra

kendinimesihilanedendeist
özellikle sicilya’da bilinen ancak artık tüm italya için geçerli "bizim davamız" anlamına gelen bir kelime.bugün italyan mafyasına verilen isimdir.daha doğrusu mafya kendisine bu ismi vermektedir.1282 akşam duası katliamı ile temelleri atılmıştır veya öyle olduğu sanılır.ancak sicilya mafyasının çok eski dönemlere uzandığını düşünürsek doğru olması kuvvetle muhtemeldir.bir örgüt gibi düşünürsek cosa nostra’yı,yığınla eylem yaptıklarını görebiliriz.

vuslat

kendinimesihilanedendeist
aslında sevgiliyi beklemekten daha çok,kavuşamadığını bile bile beklemektir sevgiliyi,gelse de olur gelmese de olur ama seni beklemek bir ömre bedelse bu ömrü seni beklemekten farklı bir şey yaparak geçirmem diyenlerin kullandığı mistik bir kelimedir.herkes vuslatı bekleyemez.beklenen sevgiliye değecek ise bir ömür vuslat yaşanır.

utopia

kendinimesihilanedendeist
ütopya kelimesini dünya literatürüne kazandıran düşünür thomas more’dur. aynı adı taşıyan kitabını erasmus için yazdığı söylenir.hatta erasmus kitabın yazılması ve basımında oldukça gönüllü bir şekilde çalışmıştır.thomas more’un ütopyası bir adaya kurulu ve 54 ilden oluşan bir devlet yapısıdır.özel mülkiyetin olmadığı,evlerin birbirine benzer olduğu ve bir kişinin aynı evde 10 seneden fazla kalamayacağı bir yapıdır.günümüzün değerli madenleri bilhassa altın bu adada bir değer ifade etmez.toprak kamunundur ve herkes dilediği gibi ekip biçebilir.dış dünya ile bağlantısı sıfıra yakın olan bir devletten bahseder thomas more.eşitlik ve hürriyet en önde gelen algılardır.hukuk her şeyin üstündedir.velhasıl kelam anlattıklarına bakınca zaten neden ütopya olduğunu anlamak zor olmasa gerek.

thomas more

kendinimesihilanedendeist
utopia kitabının yazarıdır.erasmus ile yakın dostluk kuran ve ingiltere yönetiminde bir dönem söz sahibi olmuş hukukçu devlet adamı.doğru olanı söylemekten hiçbir vakit kaçmamıştır ve neticesinde koyu katolik olan thomas more protestanlığa karşı çıkıp kralla ters düşünce tutuklanmıştır ardından 1500’lü yıllarda kendisi gibi pek çok düşünürle aynı kaderi paylaşıp idam edilmiştir.

kurtuluş savaşı

kendinimesihilanedendeist
1919 yılında mustafa kemal atatürk’ün samsun’a çıkışıyla başladığı ilkokul yıllarımızdan beri anlatılan ancak bağımsızlık ve cumhuriyet fikrinin hangi yıllarda kendisine rehber olduğu anlatılmayarak geçiştirilen,bugün yaşadığımız türkiye cumhuriyeti devleti’nin temellerinin atıldığı savaş.ülkemizin gerek eğitim seviyesi,gerek ekonomik seviyesi ve gerekse bağımsızlığı konusundaki soru işaretleri yüzünden bittiğine büyük çoğunluğun inanmadığı savaştır.ki ata’nın "hayır savaş bitmedi asıl savaş şimdi başlıyor" sözü de tam bu anlama gelmektedir.ve bu gidişle,bu cahiliye dönemine ait düşünce yapısıyla,bu yüzde 50’lik oran ile hiçbir vakit bitmeyecek savaştır.

heinrich himmler

kendinimesihilanedendeist
adolf hitler’in bir numaralı adamıdır.ss subayları’nın komutanı ve ordunun maraşeli olarak sayılır.yahudileri ve çingeneleri insan sınıfına sokmayan manyak alman askeri.gaz odalarının projesini çizmiştir.savaşı kaybedeceklerini anladığında hitler’i satıp barış yapma çabasına girmiştir.hitler tarafından hain olarak adlandırılmıştır.ingiliz muhafızlar tarafından yakalandığında ağzının içine yerleştirdiği siyanürü kırarak intihar etmiştir.

josef mengele

kendinimesihilanedendeist
adolf hitler’in üstün alman ırkını yaratması için görevlendirdiği tıp kökenli ss yüzbaşıdır.ölüm meleği olarak anılan mengele, özellikle ikiz çocuklar üzerinde yaptığı deneylerle nam salmıştır.yahudi çocuklar üzerinde deney yapmadan önce onlara şeker ikram ettiği için "melek",hepsinin canına farklı yollardan kıydığı için "ölüm" lakaplarını almıştır.modern genetik biliminin gelişmesine çok katkı sağlamasına rağmen yaptıkları insan zihnine tamamen aykırı ve kabul edilemezdir.rusların savaşı sonlandırmak için berlin’e girmesinden bir süre önce güney amerika’ya kaçmıştır.yerleştiği kasabada 1 sene sonra ineklerin ikiz doğumlar yapması yöre halkını şaşırtmıştır.1979 yılında yüzerken felç geçirerek ölmüştür.

mesut yılmaz

kendinimesihilanedendeist
ortaokul yıllarında ders hocasının sınıfta öğrencilere büyüyünce ne olmak istersin sorusuna başbakan cevabını vererek ne denli azimli olduğunu kanıtlayan eski başbakanlarımızdan.tansu çiller ile sürekli tartışan beyefendi.konuşmasındaki yavaşlık sayesinde tüm ülkeyi uyutan bir dönemin güleryüzlü siyasetçisi.

süleyman demirel

kendinimesihilanedendeist
kendisini beğenmeyenlerin bile mumla aradığı, sadece beyinden oluştuğuna inanılan zat-ı muhterem.hakkında anlatılanların büyük çoğunluğu doğru olmasına karşın asıl anıları bilinmeyen,anlatılmayan "baba" lakaplı siyasetçimiz.bildiklerini anlatsa ülkenin bırakın eksenini,dinini bile değiştirebilecek tecrübeye ve beyne sahip eski cumhurbaşkanımız.hala huzuruna çıktığınızda gözlerinizin içine bakarak 1965 yılına ait sayısal veriler vererek sizi şaşırtabilecek ve terletebilecek laf cambazı eski başbakanlarımızdan.

bedrettin dalan

kendinimesihilanedendeist
anavatan partisi milletvekili,demokrat merkez parti’nin kurucusu ve genel başkanıdır. anavatan partisi ile yollarını ayırdıktan sonra tınaz titiz,zeki alasya,masum türker gibi isimlerle demokrat merkez parti’yi kurmuştur.partisini doğru yol partisi ile birleştirip milletvekili seçilmiştir tekrar.istek vakfı’nın kurucularındandır.istanbul büyükşehir belediye başkanlığı döneminde kazıklı yolu,üsküdar sahil yolunu ve tarlabaşı bulvarı’nı istanbul’a kazandırmıştır.

yavuz sultan selim

kendinimesihilanedendeist
oğlu kanuni sultan süleyman’na har vurup harman savursun diye mısır fethi sayesinde ağzına kadar dolu bir hazine bırakan,osmanlı devleti’nin en heybetli padişahı olduğu söylenen zat-ı muhteremdir. babası ikinci bayezid’i tahtan indirip dimetoka’ya sürgüne göndermiştir.ancak ikinci bayezid yolda zehirlenip bugünün istanbul’unda maltepe civarında ölmüştür.(bu işte bir bit yeniği var.)saltanatı döneminde tarihi belgelerde gönderdiği ulakları özellikle dilsizlerden seçtiği belirtir.8 yıl tahta kalmıştır ancak osmanlı’ya kattığı toprakları tahtta kaldığı seneye oranlarsanız hiçbir padişahın eline su dökemeyeceğini görürsünüz.

europol

kendinimesihilanedendeist
1992 yılında avrupa birliği’nin kurulmasını kararlaştıran maastricht antlaşması ile maddeleştirilen, kurulması 1999 yılında etkinleştirilmiş avurpa birliği polis teşkilatıdır. interpol’ün avrupa birliği için olanı da diyebiliriz. europol terörizm,ırkçılık,uyuşturucu,şiddet gibi konulara bakmaktadır. avrupa birliği’ne üye devletlerin görevlendirdiği polisler bu teşkilatı oluştururlar. bu kurum tutuklama yapmamaktadır. avrupa birliği’ne üye devletlerin polis teşkilatları adına istihbarat ve takip işleri yapmaktadır.

avrupa birliği

kendinimesihilanedendeist
temelleri 1951 yılında avrupa kömür ve çelik topluluğu adıyla 6 ülke tarafından atılan (fransa,italya,batı almanya,hollanda,belçika ve lüksemburg),1957 yılına kadar ikinci dünya savaşı’ndan çıkan başlıca avrupa ülkelerinin ellerinde bulundurduğu kömür ve çelik (o yıllarda en değerli hammaddeler olduğunu unutmamak gerekir) endüstrisinin canlılığını korumak ve ülkeler arası doğabilecek uyuşmazlıkları çözmek amacıyla kurulan ilk milletlerüstü örgüttür.avrupa kömür ve çelik topluluğu’nun kurulma önerisi ilk defa dönemin fransa dış işleri bakanı robert schuman tarafından dile getirilmiştir. avrupa kömür ve çelik topluluğu 1992 yılına kadar hayatını devam ettirmiştir.

1957 yılına gelindiğinde roma antlaşması ile birlikte topluluğun asıl adı avrupa ekonomik topluluğu olarak bilinen avrupa topluluğu olmuştur. avrupa kömür ve çelik topluluğu faaliyetine devam etmiştir.topluluğun görevi üye olan 6 ülke arasındaki ekonominin ortak pazar piyasasını benimsetmektir.antlaşma 1958 yılında yürürlüğe girmiştir.antlaşma ile birlikte gümrük birliği benimsenmiştir.aynı gün kurulan avrupa atom enerjisi topluluğu amacı ise üye ülkelerin nükleer güçlerini arttırmaktır.avrupa birliği’nin oluşma sürecinin en önemli parçası bu topluluktur.

1992 yılına gelindiğinde maastricht antlaşması ile birlikte topluluğun adı avrupa birliği olarak değişmiştir.parasal birliğin kabulu ile euro’nun adı bu antlaşma ile duyulmaya başlanmıştır.avrupa birliği’ni devletlerarası ve uluslarüstü bir kurum olarak görmek gerekir.devletlerde olduğu gibi yasama,yürütme ve yargı kolları bulunan bir örgüttür.komisyon,parlamento,konsey ve adalet divanı gibi erklere sahiptir.her devlet belli yıllarda kendi ülkelerinde yaptıkları seçimlerle avrupa birliği’ne vekil gönderir.

avrupa birliği dünyanın en büyük ikinci uluslararası örgütüdür. birincisi için;
(bkz: birleşmiş milletler)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol