kalın turk

tekin79
üzerindeki toplum baskısını hissedip bu baskıyı bir biçimde etkisiz kılma çabası içine giren, sahiciliğe kavuşmaya ve kavuşturmaya çalışan insanın bunun için çırpındıkça çevikleşmesi kalınlaşması. kısaca baskıya diktaya karşı gelen türk insanı modeli. olunması gereken olmak gereken kişilik.
quantitatif
içinde yaşanılan toplumun,baskılarının nelerden etkilendiğini bilmek gerekir,kalınlaşmak için ve bu bilinen,zihinleri karartan gölgelere savaşarak kazanılmalıdır çevikleşme,kalınlaşma.amma uğruna ölümlere gidip geldiğin zulandaki mahsun resme bakıp bakıp ağlarsan bir şey elde edemezsin.seni sen yapan hala geçmişteki düşüncelerinse,hatta şimdi ki durduğun yerden hala o beslediğin şeylerle dünyaya bakıyorsan kalınlaşamazsın.aksine fil dişi kulenden ahkam kesip bir şeyler yaptığını zannedersin.inandığın bilim dışı şeyler zaten bu dünyaya değil mistiksel yaşama hizmet etmektedir,bunu bile bile nasıl toplumu değiştirmeyi düşlersin.zaten yaşadığın toplumun büyük çoğunluğu seninle aynı safhadadır.ama hala yadirgadığın şeyler varsa önce kendine dönüp bakmalısın.aynada gördüğün şeyler mideni bulandırmazsa.
tekin79
yasadıgımız toplumun buyuk kısmı toplumdan gelen baskıları bazılarının mistik dediği bizce hayatı acıklayan hayata amac veren dinsel kurallara bağlar. tabiki dinin yasakları vardır, ama bugunku toplumumuzun bize dinsel diye dayattığı kuralların tamamına yakınının dinimizle alakası yok daha cok dini kendi cıkarları için kullanan insanların cıkardıgı hayal urunu kurallardır. cogu kiside bunun farkındadır aslında ama bunu kabul ettiklerinde dinimizin çamur atılacak yanı kalmayacagı tabir yerindeyse boru gibi gerçeklerle karşılaşacakları için hala hayal mahsulu kuralları din kuralları diye eleştirip kendilerini tatmin etmektedirler. biz hem hayal mahsulu din kurallarına hem beşeri sistemin baskılarına karşı gelerek kalınlaşmak istiyoruz. mide bulandıran tek şeyse gerektiği kadar kalınmıyız sorusudur...
salavin
“kalın türk” ismi aldatmasın sizi. bu kitap, “şu çılgın türkler”, “yılgın türkler”, “the türkler” serisi içinde değerlendirilmesin sakın.

“kalın türk” şair ve yazar ismet özel’in 1993 yılında izmir’de verdiği bir konferansın tam dökümü. konferansın ana konusu huntington’un medeniyetler çatışması tezinin tenkidi üzerine. konferans metni 13 yıl sonra kitaplaşmış. bunun da esprisi, konferansta dile getirilen düşüncelerin ve öngörülerin, 11 eylül sonrası ortaya çıkan dünya tablosunu yansıtması. “kalın türk” esprisi, bozulan dünya müvazenesi içinde hala yegane umudun türk milletinde ve anadolu’da olduğunun vurgusu yapılarak, ancak bu umudun ince değil “kalın” türk olmakla gerçekleşebileceği düşüncesine dayanıyor.

ismet özel’in kendine özgü bir dünyayı algılayış penceresi ve bu pencereye uygun şekillendirdiği bir terminolojisi var. ismet özel’in görüşlerini değerlendirebilmek için, bu algılama penceresini ve terminolojini çok iyi bilmek gerekiyor. bu yüzden, bırakın ismet özel’in görüşlerini tartışmak, ismet özel’in görüşlerini özetlemek bile, bu algılama penceresi ve terminoloji bilinmeyince imkansızlaşıyor.

ismet özel - "kalın türk", fikir, şule yayıncılık, 6. baskı, 53 s.



neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol