defne

utopya
mitolojik tanri olan apollon, daphne’yi ormanda yalniz yururken yakalamis ve guzelligine hayran kalmis, asik olmus. daphne’nin pek o taraflarda isi olmazmis. kendi halinde takilan saf bi kizmis. apollon’un ustune dogru kosmasiyla daphne’de ondan kacmaya baslamis ve kacarken dusmus sonra aglayarak tabiat anaya yalvarmis ’nolur beni icine al, bana yer ver’ diye ve o sirada defne agacina donusmus. hatta daphne’nin dustugunda akan gozyaslari ile antakya’da selaler olusmustur. ve sonra apollon bu agaca carpmis, en sevdigi agac defne olmus. defne yapraklarini tac yaparak kafasina takmis. yani daphne basimizin ustunde yerin var demek istemis herhalde. iste burdan yola cikarak insanlar defnenin sabunlarini yapmislar, yapraklarini kaynatmislar, ciltlerine bakim malzemesi olarak kullanmislar. guzelligin sembolu olmustur...
urban f
( laurus nobilis ) :defnegillerden yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan ağaçtır. boyu 2 metre kadardır. akdeniz kıyılarında yetişir. meyveleri yuvarlaktır. rengi siyahımtıraktır. yapraklarından yeşil renkli bir yağ çıkarılır.

kullanıldığı yerler:
terletir, ateşi düşürür, vücuda rahatlık verir. idrar ve adet söktürür. iştah açar, hazmı kolaylaştırır. sinir ağrılarını (nevralji) dindirir. yağı bazı merhemlerle karıştırılır. baharat olarak da kullanılır. hamileler kullanmamalıdırlar.
passakli
yaprakları başta balık yemekleri olmak üzere tüm et yemeklerinde kullanıldığında lezzeti arttırır ayrıca taze etlerde pişmeyle ortaya çıkan ağır et kokusunu hafifletir. zeytinyağlı konserve gıdaların bazılarında lezzet arttırıcı olarak kullanılır.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol