yahudi soykırımı

freshy
teknolojinin, modernizmin nimetlerinin ve mühendisliğin sonuna kadar kullanıldığı soykırımdır. bilim adamlarını kullanarak silah teknolojisine tavan yaptırmış olan hitler in, bilimi bu planına dahil etmiş olması şaşırtıcı değildir.

büyük germen imparatorluğu nu yeniden yaratmak isteyen hitler, yahudiler, çingeneler, deliler, sakatlar, hastalar gibi bu imparatorluğun ari ve üstün halkını kirletecek unsurları temizlemeyi amaçlıyordu. yahudi soykırımı bu nedenlerle planlandı.

soykırıma 2. dünya savaş ı ile aynı zamanda başlandı. öncelikle yahudiler, toplumun alt kesimlerinden başlanarak kurşuna dizilerek öldürüldüler. bu iş için fazla sayıda asker ve kurşun gerekiyordu. savaşın ilerlemesi ile birlikte bunu sağlamak zorlaştı. bunun yerine denetimi de kolaylaştırması açısından yahudileri belli merkezlere toplama fikri ortaya çıktı ve toplama kampları böyle doğdu. burada çalıştırılabilecek güçte olanlar lojistik de çalıştırılıyor geri kalanlar öldürülüyorlardı. zamanla farkedildi ki yok etme için kurşun kullanmak büyük bir masraf. bu durum üzerine kafa yoran bilim adamları ve stratejistler gaz odasını icat ettiler. böylece daha düşük bir masrafla daha çok sayıda insan daha az zamanda öldürülebiliyordu. ancak ölenleri gömmek için de çok çaba harcamak gerekiyordu (üstelik bu iş de bile yahudiler kullanılıyordu). cesetlerden hızlı ve etkili bir yolla kurtulmak lazımdı. fırınlar böyle icat edildi. ölenleri yakınca gömme işlemi ile uğraşmak gerekmiyor ve bant sistemi sayesinde az sayıda askeri bu işle görevlendirmek yetiyordu. zamanla bir sorun ortaya çıktı. insan vücudunda bulunan yağ, yakma işlemi sırasında fırın bacalarının kısa zamanda tıkanmasına yol açıyordu. bu yağ toplanmalıydı. ancak hitler in bilim adamları hiçbir şeyin zayi olmasına izin vermezdi. masraf en aza inmeli, fayda en çoğa çıkmalıydı. işte meşhur sabun efsanesi (çünkü hala kanıtlanmadı) de böyle doğdu.

her yönü sistemli ve meşhur alman disiplinine layık şekilde işleyen bir sistemdi bu. bir fabrika gibi çalışıyordu. tarihte daha önce de bir çok örneği görülen soykırım, hiç bi zaman bu kadar sistemli, düzenli ve planlı yapılmamıştı.

modernizm ve teknolojinin böyle bir amaçla kullanılabiliyor olması modernizm eleştirisine ve daha sonra postmodernizmin doğuşuna sebep oldu.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol