vladimir vladimirovic mayakovski

hepimizhiciz
tam adı vladimir vladimiroviç mayakovski’dir.

1893’de gürcistan’ın bagdatti kentinde doğan mayakovski, daha 12 yaşında iken, 1905 devrimi döneminde çarlığa karşı kitlesel eylemlere katıldı. daha sonra 1906’da babasının ölümü üzerine moskova’ya taşındı. 1908 yılında, 15 yaşında rsdip’ne katıldı. 1908-1909 yılları arasında iki kez tutuklandı ve 11 ay hapis yattı. ardından 1910 yılında, lise üçüncü sınıfından ayrılıp, resim dersleri almaya başladı ve aynı yıl stroganov uygulamalı sanatlar okulu’na kayıt oldu. ilk şiirlerini burada yazmaya başladı. 1912’de yayımlanan "yaygın begeniye bir şamar"ı, rus fütüristlerinin ilk bildirisi izledi. arkadaşları david birlik ve hlebnikov kroçonuk’la beraber hazırladığı bildirinin sloganı, "puşkinler, tolstoylar kapı dışarı!"ydı.

mayakovski, şiirlerini sadece dergilerde yayımlamakla kalmıyor, onları edebiyat çevrelerinin toplandığı kahvelerde de okuyordu. 1913’de petersburg lunaparkı’nda kendisinin sahneye koyup oynadığı "vladimir mayakovski" adlı oyunu, rusya ’da sergilenen ilk fütürist gösteri oldu. 1915’de iki kübist tablosu sergilendi. "pantolonlu bulut" ve "omurganın flütü" iki uzun şiiri dünya çapında tanınmasını sağladı.

1917 ekim devrimi’nden sonra bolşevikleri destekleyen mayakovski, devrimin salt politik bir devrim olarak kalmayıp, eski sanat anlayışını da kökten yıkması gerektiğini vurgulayarak lef’i (sol sanat cephesi) oluşturdu. "sokaklar fırçamız, alanlar paletimizdir" sloganı ile özetlediği, sanatı kitlelere mal etme, sokağa indirme, ülke kültürünü yeniden canlandırmak için sanatı kullanma mayakovski’nin başını çektiği rus fütüristlerinin en belirgin özelliğidir. bu anlayışla, sovyetlerin sokakları, meydanları bu anlayışla sloganlar ve fütürist resimlerle donandı. 1917 ekim devrimi’nden sonra bu faaliyetlerinin yanı sıra, halk eğitim komiserliği’nde görev aldı. "toplum sanatı" adlı dergiyi yönetti ve tüm sovyetleri dolaşarak şiirlerini okudu. 1918’de, "devrime övgü" ve "sol marş" adlı uzun şiirlerini yazdı.

1922’de lef’in aynı adı taşıyan dergisini çıkardı ve yönetti. bu dergide "psikolojizm"e karşı çıkan devrimci bir sanat hareketi oluşturmaya çalıştı. 1924’de lenin’in ölümünden sonra "vladimir iliç lenin" (lenin destanı) adlı ağıtı yazdı. 1925’de izvestia gazetesinin muhabiri olarak abd, meksika, küba ve fransa’ya gitti. anılarını "amerika’yı keşfetmek" adlı kitapta topladı. 1927’de yeni lef dergisini çıkarmaya başladı. 1925’de kurulan rus proleter yazarlar birliği’nin fütüristlere karşı tutumu nedeniyle "sekterlikle" suçlandı.

1925 yılında intihar eden arkadaşı yesenin’i eleştirmesine rağmen, bu intihar olayından etkilenmiş olan mayakovski, 1930 yılında 37 yaşındayken intihar etti.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol