ut at

angelus
öndeki üçlü silahı nedeniyle “trident” olarak lakaplandırımış olan bu hafif taşıyıcı kdy (kuad tersaneleri) ve mekuun tarafından mirgoshir seferinde yaşanan şansız felaket sonrası tasarlanmıştır. cumhuriyet yürüyücülerinin ağır adımları yüzünden oluşan sürekli ağırlık yüzünden agamar’da üzerinden geçtikleri doğal köprüler çökmüş ve sonucunda çok büyük ölçekte personel ve taşıt kaybına yol açmıştı.

bu yüzden benzer zeminlerde potansiyel çökmeyi oluşturmayacak zırhlı bir araç ihtiyacı bulunmaktaydı. kdy geliştirme sürecini mekuun adında ağır itici-kaldıraçlı araçları üreten bir şirkete açar. iki tarafında özelliklerinin birleştirilmesi ile eşsiz dizaynı yüzünden yürüyücü olarak adlandırılmayan bir savaş taşıtı olan ut-at ortaya çıkar.

ağır zırhlı taşıt, zemine adapte olan ve arka tarafında bulunan sekiz çift düşük-güçlü itici-kaldıraç ile öndeki bölümde bulunan dört itici-kaldıraç ile desteklenmektedir. dalgalanan 16 altlık plakası aracın ağırlığını sıfırlamaktadır. özel olarak tasarlanmış altlıklar ters itme sağlayarak tutunma bölgeleri oluşturabilir böylece dik yüzeylerde tutunmayı sağlar yada uzun menzil atışlarında paralel olmayan dengeyi sağlar.

altlıklar ayrıca karlı veya tozlu yüzeylerde dikey tarama manevralarında ek avantajlar sağlamaktadır. yine de ut-at manevralarda sıkıntı çekmektedir. aracın ağırlığı güçlü itici alan sayesinde sıfırlansa da araç hala durağan ağırlık ile baş etmek zorundadır. bu yüzden dikkatli operatörler aracın hızını saatte 45 kilometre ile sınırlandırmaktadır.

ut-at’nin iç teçhizatının büyük kısmı aracın ön yarısında bulunmaktadır. burada ayrıca 20 klon askeri için yer vardır. kokpitte sürücü için ve yanlarda ve sırtta bulunan ağır lazer toplarını kullanan silahçı için koltuk bulunmaktadır.

arka yarısı ise topçu taşıtlarını taşımak için boştur. tepeye konulmuş lazer topları için silahçı bölümleri ve onları koruyan zırh plaka bulunmaktadır. bazı çeşitlerinde silah donanımı bomblet jeneratörleri ile desteklenmiştir. bu jeneratörler droid orduları üzerinde elektrostatik ve iyon fırtınalarının oluşturulmasını sağlamaktadırlar. diğer modellerde ise taşıt kargo kısmında mafsallı köprü donanımı bulunmaktadır. klon savaş mühendisleri bu sayede değişken zeminler üzerinde ağır yürüyücülerin savaşın ön saflarına gidebilecekleri sağlam bir yol oluşturabilmektedirler.

ut-at buzlu ve kaygan savaş alanlarında zırhlı kuzenlerine göre daha etkili olduğunu kanıtlamış olsa da klon savaşları boyunca yavaş hızı sebebiyle ağır kayıplara uğramıştır. yüksek güvertesi sebebiyle aracın altına isabetli bir atış ters takla atmasına neden olabilmektedir. ut-at’ler köprü oluşturmak için kullanıldıkları savaşın sonlarındaki mygeeto ve cato neimodia seferlerinde daha sık kullanıldılar.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol