ukde vereni deşifre etmek

ithilquessir
zamaninda bir hocamizin yaptigi benzer bir uygulamayi hatirlatan durum. hic unutmam hocamiz sinifa ilk girdiginde bizimle ne kadar iyi bir diyalog icinde olmak istedigini belirtmis, ne iyi niyetli oldugunu anlatmisti. ve olayin icine bizim icin de rahatlik getirmek ve anonimiteyi saglamak icini altina ismini yazmayacagimiz bir kagida onunla ilgili dusuncelerimizi yazmamizi istedi.

yanliz biz lisedeki en pic siniftik, hocanin yapmak istedigi iletisimi ve egitimi gelistirmekken biz ismimizi yazmiyor olmamizin arkasina saklanarak bize verilmis bu ozgurlugu kotuye kullanmaya, hocaya hakaret etmeye basladik. aramizda "orospu cocugu niye biraktin beni sozluden" diyenler bile oldu. hakkaten haraketleri biraz orospu cocugu gibiydi. ama bunun dersle tabii ki alakasi yoktu.

sonra hoca delirdi niyeyse. tek yaptigimiz bize bir amacla verilen ozgurlugu kotuye kullanmakti. manyak bu hocalar.

daha sonra lise sona dogru felsefe diye bir ders gorduk. orada bize mutlak bir ozgurluk kavraminin insan topluluklarinda var olamayacagi, insanlarin beraber yasama adina dogadaki ozgurluklerinden vaz gectikleri anlatildi.

cunku ozgurlugu saglayan sistem, ozgurlugu herkese saglamak icin, saglayici otoriteye ulasmak ve kendi varligini korumak durumundaydi. ozgurluk her seyi her sekilde yapabilmek degildi.

baskalarinin ozgurluklerinin icinde dumlupinar guresi yaparken bize getirilen engellemenin bizim ozgurlugumuzu kisitlama degil, baskalarininkini biz tecavuz etmeden onceki haline getirmek icin oldugunu falan anlattilar.

tabi biz anlamadik.
dinlememe ozgurlugumuz vardi.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol