türkan şoray

laluska
"1945’te istanbul’da doğdu. 1960 fatih kiz lisesi orta bölümünde okurken, "köyde bir kız sevdim" filmiyle sinemaya gecti. "otobüs yolcuları" ve "acı hayat" gibi düzeyli filmlerin yanında birçok salon güldürüsü ve melodramda oynadı. ayrıca senaryosu kendi üzerine yazılan "sultan" ve "efsane kadın" imajını destekleyen filmler çevirdi.

"sürtük" gibi gişe rekoru kıran filmlerin yanı sıra "vesikalı yarim" gibi filmlerle oyunculuk yeteneğini ortaya koydu. 1970’li yılların başlarında filmlerinde öpüşmeme ve soyunmama kararı aldı. bu olay türk sineması tarihine "türkan şoray kanunları"olarak geçti.

1972 yılında başrolunu oynadığı "dönüş" ile yönetmenliğe başladı ve bugüne kadar dört film yönetti. 1982 yılında, olgunluk çağında, başrolünde oynadığı "mine" filmiyle yeni bir tırmanışa geçti.

ödülleri; altın portakal film festivali’nde, 1964 yılında "acı hayat", 1968’de "vesikalı yarim", 1989’da "hayallerim aşkım ve sen", 1995’de "bir aşk uğruna" filmleriyle ödül aldı. antalya film festivali’nde, 1995 yılında "en iyi kadın oyuncu" ödülü "bir aşk uğruna" filmindeki rolüyle geldi.

15. istanbul film festivali’nde "onur ödülü" aldı. belçika kadın yönetmenleri festivali’nde 1995 yılında özel mansiyon ödülünü "dönüş" filmiyle aldı. adana altın koza festivali’nde, 1995 yılında "en iyi kadın oyuncu" ödülünü "mahpus" filmiyle aldı. cezayir’de yapılan 2. akdeniz ülkeleri film festivali’nde "en iyi kadın oyuncu" ödülünü "hayallerim aşkım ve sen"le aldı. "



http://www.turksinemasi.com
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol