türk dil kurumu

xerxes
mustafa kemal atatürk’ün özellikle 1930’lu yıllarda yaptığı çalışmaları yakından takip edenler bilirler. o zamanlar gâzi siyasete genellikle bulaşmıyor ve memleketin dil, eğitim ve kültür meseleleriyle ilgileniyordu.

özellikle türk dili üzerinde çok büyük bir hassaiyetle eğiliyordu. çünkü atatürk’ün en büyük ideallerinden biri türk dilini esas alan bir kültür yapısı inşa etmekti. işte bu vesileyle 1932 yılında atatürk türk dil kurumunu kurmuş oldu. bu kurumun amacı, türk dlini zenginleştirmek, ecnebi dillerin boyunduruğundan kurtarmak ve türkçenin bir bilim ve kültür dili olmasını sağlamaktı. hatta türkçenin, dünyadaki bütün dillerin atası olduğunu ispat etme amaçlı güneş dil teorisi bu kurumda tartışılmıştır.

türkiye cumhuriyetinin temelini oluşturan çok önemli bir kurumdur türk dil kurumu. fakat bugün türk dil kurumunun kapatıldığı, yıkıldığı binaların yerinde pavyonlar vardır, dansöz oynatılmaktadır. bu işe önayak olan o kahrolası 1980 ihtilâlcileri mutlaka tarih önünde hesap vereceklerdir...

çünkü bu bir ihanettir!
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol