tito

ankakusu
binlerce adam oldur ve sonra kardeslikten bahset. ne kardesligi bu ya? kardeslik ve baris boyleyse.
diktator edasi ile ulkesini yonetmis bir adamdir. demir yumrugu ile ulkesini yonetmistir.

simdi sorabilirisiniz ki, madem oyle niye ulkesini ayakta tutabildi? once nazi korkusu,(iktidara gelmesine vesile olmustur) sonrada sovyet korkusu bu adamin yikilmasina mani olmustur.

ayrica madem tito kardesligi benimsemisti niye, isgalcide olsa, insanlari ulkeden cikardi? nerede kaldi insanlarin kardesligi? (hani tum insanlar kardesti hic fark yoktu?)

savasti, suydu, buydu bahanesiyle binlerce cani almis bir adam, baris ve kardeslik... eli kanli bir diktator.
dinleri baskiya tabi tutmus bir adam. musluman olmayi zorlastirmis sonra bakti islemeyince 1974’te baskiyi hafifletmis bir dahi. muhaliflerini asmis bariscil adam.

yugoslavya tarihinde, her seye ragmen, belkide en iyi yonetim bu adamin donemindedir. bu hususta zaten bir lafim olmadi ama bu donemi dahi baris ve kardeslik donemi diye vasiflandirmak gercekten ucuk bir laf. eger oyle diyecek olursak baris ve kardesligi cok alcatmis oluruz. vurguyu asil yapmak istedigim nokta bu.

ek: bu donem gercekten yugoslavya tarihinin baris ve kardeslige en yakin oldugu donemdir ama yinede esas baris ve kardeslik donemi degildir bana kalirsa.

ekin eki: bu adam boyle bir cografyada hukum surmeyi becermistir. ne olursa olsun, parcalanmadan yonetebilmistir ve bu bakimdan takdire layiktir. (gerci nasil yaptigi ayri bir mesele) simdi ustte yazdiklarimla bir tezat icinde oldugum dusunulebilir lakin burada bahsettigim sadece ulkeyi, siyaseten ince ve takdir edilesi bicimde, yonetmesidir. bu takdirim ozellikle dis siyasetle ile ilgili dersem yalan olmaz.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol