the cream

westkhan
bluesbreakers’dan ayrılışından sonra, eric clapton, john mayall vasıtasıyla, daha önce graham band’de birlikte çalmış ginger baker ve jack bruce ile birlikte tanışıp cream’i kurar. grubun kuruluşundan sonra jack bruce, clapton’ın blues boyunduruğundan kurtulmasını ister ve müzikal anlamda yeni tadlar keşfetmesinde ona yardımcı olmaya çalışır.

ilk supergroup ve sonrasında da power trio olarak anılacak ve ilerde rock ’n’ roll gişatını büyük oranda etkileyecek olan cream, ilk defa haziran 1966’da windsor festival’de sahneye çıkar. aralık ayında ise dönemin müzik piyasasında büyük bir etki yapacak olan fresh cream albümü yayınlanacaktır.
fresh cream’den bir sene sonra kasım ayında, tales of brave ulysses, white room ve sunshine of your love klasiklerini barındıran disraeli gears çıkar.

cream’in albüm kayıtlarındaki ve konserlerdeki farkı dikkatleri çeker. albüm kayıtları the yardbirds esintileri taşıyan, blues, progressive pop ve psychedelic öğeler içeren şarkılardan oluşuyor iken sahnedeki cream bambaşka bir hale bürünür. konserlerde rock ’n’ roll ve jazz temaları içeren, yoğun ve oldukça uzun, 20 dakikalara bile varabilen inişli çıkışlı emprovizasyonlar yapıyordur cream. daha sonra çıkacak olan wheels of fire albümünün ikinci kısmında ise bu bolca emprovizasyon içeren konser kayıtlarından bazıları kullanılır.

"cream’in öncelikli amacı sahnede, neler çalabiliyor olduğumuzu görmek ve çoğunlukla çılgınca doğaçlama yapmaktı" e.c

30 eylül 1966’da ise, sessiz sedasız, rock tarihinin en muhteşem olaylarından biri gerçekleşir. jimi hendrix, bir cream konserine konuk olarak katılacaktır. iki gitar kahramanı sahnede, hayranı oldukları howlin’ wolf’un killing floor’unda doğaçlama yapar. bir iki hafta sonra ise hendrix bir amerikan kanalında, canlı yayında her zamanki gibi, grubuyla yine çılgınca hey joe’yu çaldığı esnada birden bire şarkıyı keser ve "bu dandik şarkıyı burada kesmek istiyorum ve şimdi çalacağımızı eric clapton, ginger baker ve jack bruce’a adıyorum" diyerek sunshine of your love’a girer. cream artık dağılmıştır ve hendrix de üzüntüsünü böyle belirtir.

26 aralık 1968, royal albert hall’de verilen bir konserle cream’in artık veda zamanı gelir. 1969 ise bu konserin kayıtlarından oluşan "goodbye" albümü piyasaya sürülür. bu albümde george harrison’un da katkısının olduğu badge de yerini almıştır.

"sanırım cream, yapabileceğinin en iyisine hiç bir zaman ulaşamadı. sadece bir maceradaydık, ilk zamanlar konserlerimizde içten çalıyorduk. ancak daha sonra kendimizi tekrar eder olmuştuk. tam bir fiyaskoydu aslında! bu şartlar altında devam etmemiz oldukça zor görünüyordu" e.c
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol