stanley kubrick

goshenit
stanley kubrick, (d. 26 temmuz 1928 - ö. 7 mart 1999)

kariyerine new york’un look dergisine amatör fotoğraflar çekerek başlayan kubrick, kısa zamanda look dergisinin fotoğrafçılarından biri oldu. izlediği filmlerden çok daha iyisini yapabileceğine inanarak yönetmenlik yapmaya başladı. ilk filmleri, fear and desire, killer’s kiss ve the killing ile kendisini ispatladı. paths of glory ve spartaküs ise onun iyi yönetmenler arasındaki yerini almasını sağladı.

1960’lı yıllarda lolita filmini çekmek üzere ingiltere’ye giden kubrick, yaşamının geri kalanını bu ülkede geçirdi. dr. garipaşk, satirik komedinin sinemadaki önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir. ancak stanley kubrick’i 20. yüzyılın en önemli yönetmenlerinden biri yapan, 1968 mgm cinerama prodüksüyonu olan 2001: bir uzay macerası ve 1971 yapımı otomatik portakal’dır.

william makepeace thackeray’in bir romanının sinemaya uyarlanması olan barry lyndon, jack nicholson’ın oynadığı the shining, yaklaşık 7 yıl çalıştığı savaş filmi full metal jacket ve son anda yapmaktan caydığı yapay zeka kubrick efsanesini sürdüren filmler oldular.

arthur schnitzler’in traumnovelle romanından uyarlanan ve tom cruise ile nicole kidman’ın oynadıkları gözü tamamen kapalı’yı bitirdikten birkaç gün sonra ölen kubrick, childwickbury manor, hertfordshire, ingiltere’de toprağa verilmiştir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol