şahmeran

optikkagittakiasikki
en tırstığım efsanelerden biridir tarsus ilçesinde olduğu bilinir halk arasında bilinen şekli de şöyledir;

arkadaşlarıyla birlikte odunculuk yapan cansab’ın bal almak için indiği bir kuyudan şahmeran’ın yaşadığı yer altı dünyasına inmesiyle başlayan hikaye, arkadaşlarının ihanetiyle birleşip cansab’ın şahmeran’an ülkesinde kalmasıyla devam eder. ardından yılanlar onu yakalayarak şahmeran’ın karşısına çıkarırlar. cansab başından geçenleri anlatırken, şahmeran da kendi sırlarını cansab’a anlatır. ancak cansab’ın bunları yeryüzüne taşımasından çekindiği için zoraki misafir etmeye başlar. uzun bir süre burada yaşamaya çalışan cansab’ın yalvarmalarına daha fazla dayanamayan şahmeran onu serbest bırakmaya razı olur. fakat gördüklerini anlatmamasını ve hamama gitmemesini öğütler. aksi halde vücudunun yılan derisine dönüşeceğini ve şahmeran’ı gördüğünün böylelikle anlaşılacağını söyler.

cansab geldiği yerden geri döner ve uzun yıllar yaşadıklarından hiç söz etmez. fakat ülkesinin hükümdarının bir süre sonra hastalanması, bu hastalığın çaresinin şahmeran olması durumu değiştirir. askerler ülkede şahmeran’ı görenleri aramaya başlarlar. üstelik bunun hamamda yıkanırken ortaya çıkacağı bilindiğinden de padişahın adamları tüm insanları teker teker hamamlara götürerek yıkanmalarını sağlamaktadır. cansab bu kötü sınavdan kısa bir süre saklanarak kaçmayı başarsa da, sonunda yakalanıp şehre getirilir. yıkanırken de tüm sırrı ortaya çıkar ve vücudu bir anda yılan pullarıyla kaplanır. bunun üzerine cansab ikna edilerek şahmeran’ın yeri söyletilir. kısa sürede yakalanan yılanların şahı tarsus’taki şahmeran hamamında öldürülür ve üç parçaya ayrılarak padişaha sunulur. iyileşen padişah cansab’ı vezir yapar, ama dünyadaki yılanların hiçbiri bunu bilmemektedir ve öğrendiklerinde tüm insanlara saldıracaklarıdır.

o degilde lan beni yılanlar mı yicek napacak? zaten başımıza ne geliyorsa çenemizi ağzımızı tutamamaktan geliyor. havva tutamaz regl oluruz cansab tutmaz yılanlara yem oluruz.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol