rusya

benduruyorumsebagitti
sscb’nin çökmesinin ardında yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen, bu sancılı dönemi atlatarak eski gücünün de ötesine geçmeye başlamıştır.

1991’deki çöküşle ağırlıklarından kurtulduğu da varsayılabilir. zaten bu çöküşün planlı bir hareket olabileceği de varsayılıyor. ...kaçınılmazsa zevk al hesabı. zevk almamıştır elbette ama, süreci en azından bir süre sonra kontrol edebilme başarısını göstermiştir. o devasa kaynakları ve güçlü tarihiyle de böyle bir başarı kaçınılmazdı zaten, köşebaşlarını tutmuş sülüklere rağmen.

yeni dünya düzeni ya da yeni amerikan yüzyılı projesi saçmalıklarını unutun. yeni dünya düzeni asıl şimdi kurulmak üzere. tıpkı birinci dünya savaşı öncesi gibi, ikinci dünya savaşı sonrası gibi... tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. küreselleşme, global ekonomi derken titanic gibi yüceltilen dev şirketler batıyor. en son iflas eden lehman brothers ve bank of america’ya satılan merrill lynch, daha düne kadar birilerine kredi notu veriyordu. aleme nizam vereyim derken, kendi paçalarını tutmaktan aciz bu görüntüleri çok ilginç.

düne kadar kendi çöplüğünde borusu öten rusya, yanına kankalarını da alarak tüm dünyada boy gösteriyor.

çok daha geniş bir coğrafyada askeri olarak da ticari olarak da çalışıyor. "ulan biz bulmuştuk bu küreselleşmeyi, rusya’ya yarayacaksa çekin fişi" gibi bir gelişme mi yaşadıklarımız? moskova borsası, abd’deki iflas-satın almaların ardından yaşadığı şok düşüşlerden sonra iki gündür kapalı!

ab içinde rusya’ya tek şahin olan ingiltere yalnız kaldı. (bir telefon görüşmesinde rus dışişleri bakanı, ingiltere dış işlerine bakanı "o. çocuğu" diye hitap etmişti. "sana mı soracağım ne yapacağımı!" )

almanya, rusya ve italya, abd ve ingiltere’nin gazına gelmedi.

insan bakıyor, düşünüyor ve üzülüyor haliyle. her ülkenin ekonomiydi, terördü, işsizlikti... sorunu var. ama bir birlik var be kardeşim. hasılı, türk e türkten başka düşman yok!
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol