rome total war

greyfurt
öncelikle total war serisinin en güzel, en dinlendirici, en harika ve en huzur verici müziğine sahip oyundur.

ipuçları:

lojistik-lojistik-lojistik
bu aslında başa dönerek en son yazığım madde ama bunu başta yazmak istedim. iyi bir lojistik ağı kurabilecek niteliğiniz yoksa balon patlatmaca falan oynayın ya da sims felan. bu tip oyunlar size daha uygun. (bak eyç of empayrs da oynayabilirsin. oda fena değil)

zırlak olmayın.
size göre çok üstün kuvvetlerle saldıran bir düşman karşısında stratejik hareket edin. kaybedeceğinize inandığınız meydan savaşlarında ya da kuşatmalarda bükemediğiniz bileği öpmeyin, en azından ısırın. düşmanın elit birliklerini yıpratın ve/veya mümkünse generalini yok edin. unutmayın; "muharebeler kaybedilebilir ama önemli olan savaşı kazanmaktır".

casusları mutlaka kullanın.
saldıracağınız şehirlerde yada saldırı beklediğiniz bölgelerde casus bulundurun. casusunuzun deneyimine (ve şansınıza) göre bazen kuşatmalarda kale kapılarını bile sizin için açabiliyorlar. ayrıca mecbur kalmadıkça hakkında istihbarat alamadığınız kalelere saldırmayın. unutmayın; "en tehlikeli düşman bilmediğin düşmandır".

yenemeyeceğiniz düşmana saldırmayın. saldırdıklarınıza nefes aldırmayın.
top teknolojisi icat edildikten sonra yıldırım işgal taktikleri kullanın. mecbur kalmadıkça kuşatma yapmayın. (hem şehrin kalitesi düşüyor hemde düşmana toparlanma fırsatı veriyorsunuz).
şehri ilk seferde mutlaka ele geçirin. elegeçirdiğiniz şehri düşmanın karşı saldırısında savunabilmek için en az 4 birlikten oluşan bir ordu ihtiyatı, sefer ordusunu takip etsin. (kuşatmada en az kayıbı okçulardan vereceğimiz için; ben 2 mızrak, 2 ağır piyade, 1 okçu birliği ihtiyatla yola çıkıyorum)
saldırmak için belirlediğiniz şehri eş zamanlı olarak denizdende kuşatın. bu sayede başarısız saldırılarınızda denizden takviye alamayacaktır. son olarak unutmayın; siz daha az zırlak olduğunuz için o pozisyondasınız. (zırlamanızı gerektirmeyecek işler yapın)

diplomatlarınızı mutlaka kullanın.
ticaret yolları için erişebildiğiniz herkesle anlaşın. oyun ilerleyip liman kapasiteleriniz arttıkça, anlaşmalarınız sayesinde ticaretten elde ettiğiniz gelirler katlanarak artacak.

şehirleri geliştirirken şehrin öz niteliklerine göre yatırım yapın.
nüfus şehrin potansiyeline göre az olmadıkça nüfusu geliştirmeyin. şehrin gelişimine katkıda bulunacak binalar bitmedikçe nüfusu vergilerle baskı altında tutun. (şehrin sadakatini çok zorlamadan ama tabiki %100’ün altına inmemeye çalışın)

taktiklerinizi sabit bir ordu mevcuduna endekslemeyin.
düşmana göre ordu kurun. casuslar bunun için var. savunmada ise tam tersi; kendinize bir standart belirleyin. (surlarda 3 okçu, kapıda 2 mızraklı -süvari katili- birlik, surları örtmek ve kapıdan gelecek piyade saldırılarına karşı hareketli 3 ağır piyade birliği benim minimum kombinasyonum. taktisyen siz olduğunuz için kendi savunma taktiğinize en uygun birliği yine siz oluşturabilirsiniz)

gerek gördüğünüz her yükseltiye gözcü kulesi yapın.
doğru konumlandırılmış bir gözcü kulesi kimi zaman 2-3 casusun yaptığı işi kotarabiliyor. mutlaka geniş sınırlarınızda 2-3 gözcü kuleniz olsun.

orduların sayısı kadar niteliğide önemlidir.
silah teknolojinizi sürekli geliştirin ama bunu yaparken genel gelişiminizden çok ödün vermeyin. ordu mevcudu-teknoloji dengesini sürekli güncelleyin. (her şehirde zırh-silah geliştirmeleri yapmanıza gerek yok. lojistik ağınızı iyi kurun ve birliklerinizi bölgesel noktalarda teçhiz edin)

bölgesel valileri iyi modelleyin.
bir süre sonra sınırlarınız o kadar genişleyecekki her şehre atayacak vali bulamayacaksınız. işte o zaman yönetim govermant özelliği gelişmiş valileri birbirine yakın 2-3 şehirden oluşan bölgelerde tek bırakın. valimiz bu şehirler arasında mekik dokuyarak gerekli yapım emirlerini verecek.

yazdıklarımı şöyle bir okudumda; ne kadar az. sanırım ayı ile sevişip, fahişe ile güreşmeden olmuyor bu işler. benden bu kadar.

edit: rome total war’da top teknolojisi yok arkadaşlar. ben hangi ruh hali ve bünyemde dolaşan hangi maddelerin (alkol?) etkisiyle bilemiyorum; yazmışım işte bi şeyler. medieval 2 total war’dan etkilenmiş olabilirim belki (?). top tüfek dışında yazdıklarımın arkasındayım. onlarda benim arkamda. daire olduk yani.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol