rakı nasıl içilir...
eskiden rakı kadehlerde sek olarak içilir ve üzerine bir yudum su alınırdı. günümüzde ise rakıyı rakı bardağı dediğimiz aslında limonata bardağı olan bardakta sek olarak değil de su ile karıştırarak içiyoruz. rakı içmenin en büyük püf noktası soğutulmuş rakı, bardak ve soğuk sudan geçer. aksi takdirde rakı içiminden hiçbir zevk alınmaz.
çoğu insan rakıyı kendine özgü bir tarzda içer. kimisi sulandırarak, kimisi sek içerek, kimisi şişesinden içerek keyif almaya çalışır. büyük çoğunluk ise kendi ağız tatlarına en uygun karışımı hazırlar.
rakı hazırlanırken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta da bardağa önce rakı, sonra su, son olarak da buz konulmasıdır. rakıyı sulandırmadan üzerine buz konulursa rakının aroması kristalleşir ve rakının tadı bozulur. rakı meze ile birlikte yudum yudum ve yavaş içilir.
demlenmek rakı içerken kullanılan bir kelimedir. bunun sebebi çayın rengi ve kokusu suya sinerek içilecek kıvamı almasıdır. atalarımız da buradan yola çıkarak rakı masasında demlenme sözcüğünü kullanır. rakı sofrasında demlenmek ve sarhoş olmayı birbirinden ayırtedebilmek gerekir. bu yüzden rakı içmek özen gerektiren bir iş olduğundan sadece içmesini bilenle içilir. rakı içen herkes kendi ayarını kesinlikle bilir. sınırları zorlamaya başladığımızda bu işe dur demeyi bilmeliyiz. rakıyı bilinçli olarak tadını seviyorsak içmeliyiz. rakı hiçbir zaman sarhoş olmak için içilecek bir içki değildir. çünkü bunun sonuçları çok kötü olabilir. eğer rakı masasında biz ve karşımızdakiler dengeli demlenebiliyorsak ne mutlu bize.
rakı yalnız başına içilmeyip arkadaşlar veya dostlarla birlikte içilir. çünkü rakı masaları sohbetlerin yapıldığı, hikayelerin anlatıldığı, hem dinleyici hem konuşmacı olduğumuz bir ortamdır. bu sanki bir grup terapisine benzer. ayrıca rakı masasında herkes birbirine saygılı olmak zorundadır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?