özelleştirme

greyfurt
yalova-istanbul vapurları çocukluğumdan beri hep bir eğlence kaynağı olmuştu benim için. düşünmek bile mutlu olmam için yeterdi çoğu zaman.

püfür püfür esen rüzgar eşliğinde önce çocukluğumun, sonra gençliğimin geçtiği o vasıtayı keyifle hatırlarım. çocukken koşar oynar, gençken kıç tarafında bir iki bira tıngırdatırdık.

yalnız işte her güzel şeyde olduğu gibi bu vapurlarında bizi pekte çekmeyen, o zamanlar çokta mutlu etmeyen bir yönü vardı. tuvalet civarı bok kokardı. yıllar sonra gün gelip tekrar yolum vapura düştüğü zaman birde baktımki pırıl pırıl, ışıl ışıl bir tuvalet. ellerimi sıvı sabunla yıkayıp çıktığımda bir adam benden 50 kuruş istedi. biraz bozuldum. mutlu mesut hayaller kısa sürmüştü anlayacağınız.

sonra düşündümki özelleştirme o kadarda kötü bir şey değilmiş. yani "herkes işçi herkes patron" tamam çok güzel ama bok temizlemeye gelince "herkes patron". sonuç çok belli; bok kokusu.

şimdi kimse ütopik ideallerden falan bahsetmesin. yok "iyi işletilseydi devlet tarafından" yada "o zamanki yöneticiler bıdı bıdı..." falan demesin. adama 50 kuruş verirken içim titredi ama boş zamanlarındaki aktivitesi bok temizlemek olan bu adamın ellerini sevgiyle sıktım. tebrik ederken adam alışmış gibi tavırlar sergiledi. (tek bıkan ben değilmişim demekki)

şimdi bazılarımızın burnu boktan kurtulmuyor. hala aynı tas aynı hamam. işe bile gitmeyip para alan işçilerdenmi bahsedelim yoksa "kimin torpili daha kuvvetli" sidik yarışındaki dallama yöneticilerdenmi? tek taraflı yaklaşımlarla bir yere varamayız. özelliştirmeyi tek kalemde silip atamayız. doğru özelleştirme metodlarını tartışmaya tamam ama bir kalemde silip atmak?

evet özel sermaye kimi zaman emperyalizmin uşağıdır. evet stratejik kurumlar kamu yararı gözetilirelerek özelleştirme rüzgarından korunmalıdır ama be kardeşim çocukluğu, gençliği nefesini tutarak tuvalete girmekle geçmiş bu cahil adama lütfen anlatın yanlış olanı.

yani devletin 100 liralık kuruma 300 liralık yatırım yapması lazımken, devlet bu kurumu 100 liraya satıyor. alan kişiye "sen buna 300 lira yatırım yapacaksın" diye şart koşuyor. hem karın yaklaşık %40’ını vergi olarak alıyorsun hemde vatandaşın 10 yıl sonra fonlayabileceğin hizmeti bu günden almaya başlıyor. daha ne?

şundan 10 sene önce dial up bağlantıyla 6 kb download hızı yakalayınca sevindirik oluyorduk. (10 yıl önce saati 40 kuruştu bu boktan bağlantının. şu anda sınırsız bağlantı ne kadar?) şimdi 100 kb’nin altına düşünce delirme noktasına eriyoruz.

ister vapurda gezin, ister nette,
komploları sezin, kriz gelmekte,
istemez tahrip, kurumu alan,
hayat ne garip, vapurlar falan...

bilgi notu: yalova-istanbul vapurları kaldırılmış bildiğim kadarıyla.

edit1: konuyla hafiften alakalı olaraktan #782579

edit2: 50 kuruşluk tuvalet ücreti tamamiyle tarafımdan sallanmıştır. şimdinin parası en az 1 ylt felandı yani. o zamanki fiyatını hatırlamıyorum.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol