notre dame

ithilquessir
paris’te bulunmakla beraber avenue des champs elysees’de degildir. sen nehirinin etrafina kurulmus sehirdeki, nehir ortasindaki ada uzerine 1100’lu yillarda yapimina baslanmistir , yapimini 170 yil suren bu inanilmaz kilise, caginin en carpici gothic mimari ornegidir. binanin iskeletinin disaridan binaya sarilmasiyla gorenlere baska bir dunyadan gelmis izlenimi yaratir.

girisindeki iki kuledeki canlarin sesleri normalde alisildik kathedrallerden farklidirlar. dunyadaki monumental diger 12 yuzyil binalariyla kiyaslandiginda bir gezgin icin notre dam’in en buyuk avantaji girisin ucretsiz olmasidir.

disindaki guzel olusturulmus park ile sehirin ortasina kocaman bir gulumseme gibi duran, ve ihtisamiyla insanin uzerinde omru boyunca unutamayacagi bir etki yaratan bu bina, ayni zamanda kendi mimari doneminin etkisi ile kisiye kasveti, teroru ve otoriteyi empoze eder.

hakkinda getirebilecegim tek elestiri icerideki sayisiz para dilenme makinalaridir. dini kurumlar tabii ki muminlerden bagis beklerler, ama insan oyle bir klisenin icine florasan isiklariyla iceriden aydinlatilmis bir plastik zimbirti koymamalidir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol