mehmet emin karamehmet

darklord
mehmet emin karamehmet, 1 nisan 1944 tarihinde mersin’in tarsus ilcesinde dogdu. aslinda ilk nufus kayitlarinda soyadi karamehmetoglu seklinde gecerken kendisi bunu daha sonralari duzelterek karamehmet olarak kullanmayi secti.

m. emin karamehmet, istanbul’da robert college’de egitim gordu.

karamehmet, robert college sonrasi ingiltere’de bulunan dover college’de ekonomi egitimi aldi. ilk sahsi sirketini ise 1966 yilinda 100 bin lira sermaye ile kuran karamehmet, o yil babasinin uzun yillar meclis baskanligi yaptigi tarsus ticaret ve sanayi odasi’na da resmi kaydini yaptirdi. memleketi tarsus’un bir ticaret merkezi olmasi ise karamehmet’in ticari tecrubesini artirdi.


sanayici bir aile


mehmet emin karamehmet, tarim ve sanayi kokenli karamehmet ailesinin ucuncu kusagi. turk sanayiine eliyesil ailesi ile birlikte cukurova sanayi isletmeleri’ni kurarak giren karamehmet ailesi, bolgede gayrimuslimlerden sonra sanayie adim atan ilk turk ailesi olarak biliniyor. cukurova bolgesinde oldukca yakindan taninan eliyesil ailesi ile is ortagi olan karamehmet’ler, ayni zamanda evliliklerle de bu ortakligi yillar boyunca percinlemisler.


cukurova’nin bereketli topraklarinda yillar boyunca tarim uretimi ile gecimlerini saglayan karamehmet ailesi, gecmisi 1880’e kadar uzanan cukurova sanayi isletmeleri fabrikasini eliyesil ailesi ile birlikte alarak sanayie adim atiyorlar. turkiye’nin en eski ve en buyuk tekstil komplekslerinden biri olan bu tesisler 1925’te sadece 50 circir ve 5 bin iglik kapasiteye sahip. 1932’de buyuk bir modernizasyona gidilen fabrika ulkemizdeki ilk modern fabrika huviyetini kazanmis oluyor.


sadi bey’in fabrikasi


tarsus’ta sadik pasa lakabi ile taninan sadik eliyesil’in oglu sadi eliyesil, cukurova sanayi isletmeleri’nin ilk kurucusu. zaten tarsus’ta herkes cukurova grubu’nun tekstil uretim tesislerini hâlâ sadi bey’in fabrikasi olarak biliyor. tarsus’ta yerlesik ramazanogullari da cukurova sanayi isletmeleri’nin yine ilk ortaklari arasinda.


cukurova tekstil sanayi’e ek olarak o donemde bir de karam yag ve circir fabrikasi kuruluyor. is makineleri uretimi ise ilk baslarda distributorluk olarak baslamis, zaman icinde john deree bicerdoverlerinin uretimine gecilmis. zamanla bicerdover uretiminden forklift uretimine kayiliyor. mehmet emin karamehmet ise ilk sirketini 1966 yilinda henuz 22 yasinda iken kuruyor. ithalat, ihracat ve imalat alanlarinda faaliyet gostermek uzere kurulan mehmet emin karamehmetoglu ticarethanesi, mehmet emin karamehmet’in ticaret odasi’na kayitli ilk sirketi.


1980’li yillarda uc bankanin ve cok sayida sirketin sahibi konumuna gelen karamehmet ailesinin mali gucu bir hayli artti. mehmet emin karamehmet’in yonetiminde aktif rol ustlendigi bu donemde grup, celik uretiminden deterjana kadar her alanda uretim yapmaya basladi. 1980’li yillarla birlikte dis ticarete agirlik veren cukurova grubu, bu tarihlerde new york ve cenevre’de de ilk sirketlerini kurdular. ayrica bulent ulusu hukumeti doneminde cukurova sanayi isletmeleri’nin mersin yolu uzerindeki yeni fabrikalari alinan kredilerle insa ettiler.

turkcell projesi

mehmet emin karamehmet’i turkiye gundemine sokan en onemli olay 1994’te gerceklestir. 94 krizinde iflas eden murat vargi adli bir tekstilci ile bu donemde hayati kesisen karamehmet, o donemde kimsenin tenezzul etmedigi ve murat vargi’nin projesi olan turkcell isine girdi.


turkcell projesi son olarak murat vargi tarafindan cukurova grubu’nun patronu mehmet emin karamehmet’e goturuldu. o gunlerde finans agirlikli her grup gibi cukurova grubu da kismen sikintili gunler icinde. pamukbank’in yani sira gruba bagli interbank da krizden yaralar almis durumdaydi. nitekim bir sure sonra bu banka, isadami cavit caglar’a satildi ve sonra da bankanin icini bosaltmak suclamasiyla devlet tarafindan el konuldu.

murat vargi projeyi, arkadasi yapi ve kredi bankasi’nin o donemde genel mudurlugunu yuruten burhan karacam araciligi ile karamehmet’e ulastirmayi basardi. ancak beklenenin aksine karamehmet, projeden etkilenip bu ise girmeye karar verdi. o donemde cukurova kurmaylari arasinda karamehmet’e destek veren tek isim ise osman berkmen oldu.


karamehmet’in ne kadar akilli bir yatirim yaptigi ise zamanla ortaya cikti. 8 milyonu askin abonesi ile turkcell bugun ulkemizin en buyuk ozel sektor sirketi konumunda. turkcell, hisseleri new york borsasi’nda islem goren tek turk sirketi olarak dikkat cekti.


turkcell, 3 milyar dolarlik yatirimina ragmen 17 milyar dolara ulasan degeri ile dunyanin dev sirketleri arasina girmeyi basardi. sadece 6 yil gibi kisa bir surede turkcell, tarihleri yuzlerce yili bulan global dev sirketleri de geride birakti.


medyada ozgun patron


mehmet emin karamehmet, tarsus’taki birkac fabrikasinda tekstil ve is makinesi imalatiyla mesgul olan cukurova grubu’nu once finans, ardindan da iletisim sektorundeki girisimciligi ile cok hizli bir sekilde zirveye cikardi. ozellikle bankacilik sektorunde yapi kredi ve pamukbank ile elde ettigi basarilari ile cukurova grubu, ulkemizdeki en buyuk sermaye grubu haline getirdi.

bunlardan sonra medya alanina da giren karamehmet, aksam grubu’nu ilicak ailesinden show tv’yi ise erol aksoy’dan satin aldi.


basarinin sirri: profesyonele sinirsiz ozgurluk


profesyonel yoneticilerinin proje ve kararlarini destekleyen, onlara tam yetki ve sorumluluk veren karamehmet, ’calisanlarina laf soyletmemesi’ ile taniniyor.


cukurova grubu’nun patronu mehmet emin karamehmet, yaninda calistirdigi profesyonelleri oldukca ozgur birakmasiyla taniniyor. mulayim, cabuk sinirlenmeyen ve hosgoru sahibi bir insan olarak taninan karamehmet, profesyonel yoneticilerin kendi kararlarini uygulamalari konusunda kendilerine sorumluluk veriyor. yoneticilerin grupta calistiklari donemde hatta sonrasinda da onlara laf soyletmemesi ise onun bir baska ozelligi. profesyonel yoneticilerine cok guvenen ve onlarin kararlarini sonuna kadar dinleyerek icraata gecen karamehmet, bir projeye girerken ayrintili degerlendirme yaparak risk alabilen bir mutesebbis.


gunde 15 saat calisiyor

holding calisanlari ve arkadaslari karamehmet’i, isine bagliligiyla taniyor. sabah 8.00’de girdigi ofisinde aksam saatlerine kadar calisan karamehmet, zaman zaman hafta sonlari da isleriyle ugrasiyor. hemen hemen hic tatil yapmadigi, gosterisi ve luksu sevmedigi, ofisinin ise son derece mutevazi oldugu soylenenler arasinda. az ve oz konusan karamehmet, ayni zamanda iyi bir gozlemci ve iyi bir dinleyici de.


mehmet emin karamehmet, medyada gorunmekten hoslanmayan ve pek ortaya cikmayan bir insan. bir arkadasinin ifadesiyle, "luzumsuz isler yapmayi ve luzumsuz gordugu yerlerde de bulunmayi" sevmiyor. makam otomobili olarak mercedes’i tercih eden karamehmet’in ozel otomobili ise nissan marka bir jeep.


karamehmet, sirketlerini zaman zaman kendi kullandigi arabasiyla gizlice ziyaret ediyor. hatta sirket calisanlarinin kendisini bu ziyaretlerinde taniyamadigi ve bu yuzden ilgilenmedigi soyleniyor.

birebir alintidir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol