mehmet ali ağca

angelus
abdi ipekci nin kizi nukhet ipekci izzet’nin, agca’nin serbest birakilma karari uzerine milliyet gazetesi ne yazmis oldugu mektup:

babamin katili yarin tahliye olacakmis. duygu ve dusuncelerim soruldugunda biraz sasiriyorum.
agca, bence sadece babam abdi ipekci’nin katili degil. ben, onu bizim milli katilimiz olarak goruyorum.
o vatikan’da papa suikasti girisimiyle adini "turk katil" olarak duyurmus biri. "katil" ile "turk" sozunun yan yana gelmesine sebep olan bir kisi. onun katilligi hepimizi ilgilendirmeliydi.
biz hepimiz onun katilliginden, katletme girisiminden sikâyetci olabilmeliydik.
oc duygusuyla degil, cezalandirma istegiyle degil, insan oldurmenin caydiriciligini saglamak icin yapabilmeliydik bunu. "turkler, hem cok hem de kolay oldurur" goruntusunden "turkler yasama hakkina, insan hakkina saygilidir" asamasina gecebilmek icin yapabilmeliydik. bu asamaya su veya bu toplulugun icinde bulunmak icin degil, kendi vicdanimiz, insanlik onurumuz icin gelebilmeliydik.
demek ki henuz o asamaya gelmemisiz.
agca’nin kursunlariyla babamin bedeninin delik desik edildigi sokakta yuzlerce kisi bundan on gun once cosku icinde yeni yil kutlamasi yapti.
bugun eger yuzlerce kisi katillerle birlikte yasamak istemedigini soyleme ihtiyaci duymuyorsa, bu tahliye isleminin, onun ardindaki calismanin nedenlerini ogrenmek istemiyorsa, benim sozlerimin hicbir anlaminin olmayacagini dusunuyorum.
babam da papa gibi sag kalabilseydi, o da rahatlikla kendi suikast girisimcisini affedebilirdi. idam cezasina asla gonlu razi olmazdi.
ama hukuk sisteminin bu kadar carpitilmasina, olduren gucun bu kadar yuceltilmesine, turkiye’nin bu kadar asagilanmasina, "siyasi cinayetler donemi" diye adlandiracagimiz bir donemin karanlikta birakilmasi cabalarina da gonlu razi olmazdi.
katilleri tespit ve teshir edilememis, buyuk bir cogunlugu cezalandirilmamis siyasi cinayetleri bol bir toplumun bireyi olarak bugun aci bir ciglik atmami beklemeyin benden.
bu, benim konum olmasin, benim fotografim, iki ailenin karsilasmasinin fotografi olmasin.
bugun gelinen asama, bizim, hepimizin fotografidir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol