kürt sorunu

greyfurt
aksiyon dergisinin araştırmasını haber yapan samanyolu haber portalının 16.12.2009 18:16:36 tarih ve saatli haberinden alıntıdır (kürt sorunuyla ilişkilendirdikleri cinayetleri kronolojik olarak sıralamışlar):

eski mit müsteşar yardımcısı hiram abas: 26 eylül 1990’da ilk sivil mit müsteşarı olma hayaline kavuşamadan öldürüldü. özal’a yakınlığıyla bilinen abas, kürt meselesinin sivil çözümünden yanaydı.

başbakanlık başmüşaviri emekli korgeneral hulusi sayın: 30 ocak 1991’de öldürüldü. 1989 yılına kadar ohal asayiş birlikleri kolordu komutanlığı görevinde bulunan sayın, kürt meselesinin sadece askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini savunuyordu.

hep diyarbakır il başkanı vedat aydın: 5 temmuz 1991’de polis kimlikli kişiler tarafından alınarak öldürüldü. cenazesinde de kalabalığın üzerine ateş açıldı, diyarbakır savaş alanına döndü. jitem adının karıştığı bu cinayet kürt sorunundaki en büyük provokasyonlardan biri olarak görülüyor.

anap milletvekili adnan kahveci: mayıs 1992’de özal’a sunduğu kürt raporunda: "askeri çözümle hiçbir ülke çözüme ulaşamamıştır." ifadelerini kullandı. kahveci bir yıl sonra şüpheli bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

72 yaşındaki yazar musa anter: 20 eylül 1992’de diyarbakır’da öldürüldü.

gazeteci uğur mumcu: 24 ocak 1993 tarihinde uğradığı bombalı saldırı sonucu öldürüldü. öldürülmeden önce pkk-devlet ilişkisini irdeleyen bir kitap üzerinde çalışıyordu.

jandarma genel komutanı orgeneral eşref bitlis: 17 şubat 1993’te şüpheli bir uçak kazasında hayatını kaybetti. bitlis vefatından bir hafta önce suriye, iran ve irak dışişleri bakanlarıyla pkk’nın bitirilmesi için görüşmeler yapmıştı.

cumhurbaşkanı turgut özal: 17 nisan 1993’te vefat etti. eşi semra özal hala eşinin öldürüldüğünü savunuyor. özal’ın ölümü kürt meselesini çözme çabaları ile ilişkilendiriliyor.

hep kurucularından mardin milletvekili mehmet sincar: 4 eylül 1993’te faili meçhul cinayetleri araştırmak için gittiği batman’da öldürüldü.

diyarbakır jandarma bölge komutanı tuğgeneral bahtiyar aydın: 22 ekim 1993 tarihinde lice tugay komutanlığı bahçesinde alnından vurularak öldürüldü. pkk terör örgütü çok sansasyonel bir eylem olmasına rağmen bahtiyar aydın cinayetini hiçbir zaman üstlenmedi. jandarma istihbarat astsubayı hüseyin oğuz yıllar sonra yaptığı açıklamada aydın cinayetinin arkasında jitem olduğunu söyledi. aydın, kürt sorunun sadece askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini savunuyordu.

eski diyarbakır jitem grup komutanı emekli binbaşı ahmet cem ersever: duruşma için gittiği ankara’da öldürüldü. cesedi 4 kasım 1993’te bulundu. pkk’yla mücadele adına yapılan kanunsuzlukları ve uyuşturucu ticareti gibi yasa dışı faaliyetleri mahkemede açıklayacağını söylemişti.

behçet cantürk: 24 ocak 1994’te öldürüldü. bu tarih, dönemin başbakanı tansu çiller’in "elimizde pkk’ya yardım eden kürt işadamlarının listesi var, hesap soracağız" açıklamasından sonraya rastlıyor. bu süreçte savaş buldan, hacı karay’ın da içinde bulunduğu pek çok işadamı infaz edildi.

gazeteci metin göktepe: 8 ocak 1996’da öldürüldü.

sabancı holding yönetim kurulu üyesi özdemir sabancı, haluk görgün ve nilgün hasefe: 9 ocak 1996’da sabancı center’ın 25. katında susturucu takılmış tabancayla öldürüldüler. sabancı grubu’nun 1995’te kürt sorunu üzerine hazırlattığı raporda "bu sorunu sadece fabrika kurarak çözemeyiz." deniliyordu.

diyarbakır emniyet müdürü ali gaffar okan: 24 ocak 2001’de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını yitirdi. halkla kurduğu güçlü bağ ve hizbullah, jitem gibi güçlere karşı başlattığı mücadele ile ön plana çıkmıştı.

eski hadep genel başkanlarından hikmet fidan: 6 temmuz 2005 tarihinde diyarbakır’da öldürüldü. pkk’nın eylemlerini eleştiriyordu.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol