kurt

su hayat bitsede gitsek
davranıs beslenme:
ara sıra yalnız gezen kurtlara rastlanırsa da, genellikle bir sürüye bağlı olarak yaşarlar. bir kurt sürüsü, anne, baba ve yavrularından oluşan bir ailedir. kurtlar, ev köpeklerinden daha geç, ancak iki yaşında üreyebilir, bu nedenle iki yaşını dolduruncaya kadar ailelerinin yanında kalırlar. bir önceki senenin yavruları kendilerinden küçük kardeşlerine bakarak ebeveynlere yardımcı olur. anne ve baba, çocuklarına karşı daima serttir, bu yüzden sürünün içindeki hiyerarşi bellidir ve kimse otoriteyi sarsmaya cesaret etmez. akraba olan iki kurdun çiftleşmesi (ensest) hiç görülmemiştir. kurtlar çiftleşmek için yabancı bir kurt bulamazlarsa ömür boyu çiftleşmezler.

bazı eski kitaplarda bir kurt sürüsünün yapısı şöyle tarif edilir:ana sürünün başı alfa çiftidir ve onların dışında hiçbir üye çiftleşip yavru yapamaz. sürünün içinde her üyenin farklı statüsü vardır. sürünün içinde en son sırada, herkesin sataştığı bir "kara koyun" vardır. ara sıra kurtlardan birisi alfa üyelerine baş kaldırır ve kendi statüsünü yükseltmek için onunla dövüşür.akraba olmayan kurtların bilimsel araştırmalar için bir araya kapatılarak izlenmesi sonucu ortaya konulan bu bilgiler doğadaki gerçekleri yansıtmaz. bu şekilde bir araya getirilen yabancı kurtlar neredeyse her gün dövüşür.gebelik yaklaşık 60 gün sürer. genellikle 3 ila 6 (en az 1, en fazla 14) yavru doğar.
beslenme:
kurtlar en çok otobur memeliler ile beslenir, ama daha iyi bir şey bulamayınca kemirgenler ve kuşlar gibi küçük hayvanları da avlarlar. gıdanın kıt olduğu zamanlarda leş bile yiyebilirler. diğer bazı yırtıcı etoburlar gibi vitamin ihtiyaçlarını sadece otobur hayvanların mide içeriği ile gidermezler, kendileri de ara sıra böğürtlen ve diğer yabani meyveleri yerler. ayrıca yavru kurtlar böcek de yer.
mitoloji deki yeri:
kurt, dünyanın çeşitli kültürlerinde farklı şekilde mitolojiye yansımış, bazen hayranlık duyulmuş, bazen de tehlike olarak görülüp nefret edilmiş bir türdür. avrupa kültürlerindeki masallarda ve efsanelerde çoğunlukla tehlikeli ve nefret edilen bir kötülük sembolü olarak geçer. bu kötü yansımanın bazı örnekleri, iskandinav mitolojisindeki dev kurt fenrisulfr ile skoll ve hati karakterleri ve kurtadam efsanesidir. ortaçağ almanyasır;ndan kalan kırmızı şapkalı kız masalı ve bazı diğer masallarda da kötülüğün sembolü bir kurttur. öte yandan, antik roma kültüründe, kurt, roma şehrinin kurucuları romulus ve remusu emziren kutsal bir yaratıktır.
orta ve kuzey asya kültürlerinde ve bu kültürlerle eski bir bağı olan kuzey amerika yerli kültürlerinde kurt daima hayranlık duyulan ve kutsal sayılan bir hayvan olarak karşımıza çıkar. eski türklerde, moğollarda, kuzey amerika nın erokez, aleut ve tlingit halklarında kutsal ata ve halkın totemi olarak görülür. alaskada da yaşıyan aleut halkı, atalarının ruhlarının kurtların içinde yaşadığına inanır ve her sene göç eden bufalo sürüleri geldiğinde vahşi kurt sürüleri ile yan yana koşarak onlarla birlikte bufalo avlarlar.

bu kurt kültürünün türklerdeki en eski kanıtları, türklerin ataları olarak görülen hsiung-nu halkında (mö 1700 - ms 300) ve bunlardan sonra gelen türk halklarında, kültürlerinin önemli bir unsuru olarak görülür. türkler, tengri tarafından gönderilen asena adında bir dişi kurdun ilk hükümdarlarının annesi olduğuna inanmış ve kurdu kutsal saymışlardır. kurt resimleri bazı eski türk bayraklarında yer almış ve türk ordusunun başında bulunan kimseye "kök böri" (mavi kurt ya da gök kurdu) denilmiştir. kurdun eski türk kültüründeki yerini gösteren bir kanıt da, bir çocuğu emziren dişi kurdun, m.s.6. ncı yüzyılda kabartma olarak bugut dikilitaşına kazınmış resmidir. türklerin en eski düşmanlarından olan çinlilerde ise kötülüğün, acımasızlığın ve oburluğun sembolüdür.wikipedia
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol