kinaliada

angelus
110 hektar buyuklugundedir. temiz havali, agaclik ve mesire yeridir. bilinen eski adi port (porty) dir. porty; istanbul’a en yakin demektir.

yukselti, kuzeyden guneye giderek azalir. en yuksek yeri cinar tepesi (115 m.)’dir. adanin batisindaki tasocagi, eski tarihlerden beri isletildiginden buralarda dik yarlar olusmustur. diger adalara kiyasla ciplak bir ada sayilir,yesillik azdir. son yillarda agaclandirma calismasi yapilmaktadir. dogusu ile, kismen de kuzey kesimleri iskan edilmistir.

malazgirt savasinda, (1071) selcuklu sultani alparslan’a tutsak dusen bizans imparatoru romanos diogenes, istanbul’a donunce tahttan indirilerek, adadaki yukari manastir’a kapatilmis ve omrunun sonuna kadar burada kalmistir.

adanin kent dokusu, diger adalardan farklidir. ada apartmanlasmistir. tarihi kalintilar,: hristos manastiri, asagi manastir, ermeni kilisesi, sarniclar ve eski tas ocaklaridir. kinaliada’nin modern uslupta yapilmis camisi unludur. fazil ahmet aykac, kinaliada’nin simgesi olmus edebiyatcimizdir. kinaliada, , diger adalar icinde geceleri en parlak olanidir. su sporlari kulubu’nun olimpik havuzlu tesisleri ayri onem tasir.



bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol