kelt

angelus
keltlerin ilk kez keltoi tabiriyle anıldığı ilk yazılı kaynak yunanlı tarihçi hecataeus’a (m.ö.517) aittir. hecataeus, kelt kabilelerini rhenaina (batı/güneybatı almanya) bölgesinde gösterir. yunan mitolojisine göre keltus herakles ve keltin’in oğlu, bretannus’un kızkardeşidir. keltus, keltlerin ilk atası haline gelmiştir. latince’de celta herodot’un gauller için kullandığı bir terim haline gelir. romalılar’ın kullandığı celtae goidheller ve britonlar olarak ayrılan adalı keltleri değil kıta gaullere atıfla kullanılır.

modern ingilizce’de terim edward lhuyd’un yazılarında (1707) kullanılır ve 17yüzyılın diğer bilginleri bu terimi büyük britanyanın ilk sakinlerinin tarihi ve dillerine atıfla kullanırlar.

günümüzde "kelt" ve "keltik" terimi (kelt ve keltik olarak telaffuz edilir) belirli bir etnik grup ve bu grubun dillerine atıfla kullanılır. seltik (celtic şeklinde yazılış değişmez) diye telaffuz edilen kullanım ise belirli spor takımlarının isimleriyle sınırlı olarak kullanılmaktadır (boston celtics, celtic f.c. gibi)

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol