kamil koç

seyyah
kamil koc; 1901 yilinda bilecik’in ilcesi olan pazaryeri’nde dogdu. babasinin inonu ve sakarya meydan muharebeleri’nin surdugu yillara denk gelen vefati nedeniyle ogrenimini rustiye ikinci siniftan terk edip zorlu mucadelesine basladi.


1922 -1924 yillari arasinda vatani gorevini, bilecik kumandanligi santralinde yapti. ticari dusuncelerini kumandanina acarak yureklendirildi.


gelismek, teknolojiyi takip etmek, yenilenmek istiyordu. askerlik donusu kardeslerine, ciftciligi daha modern arac gereclerle yapma onerisini sundu. bu oneriyi kardesleri onaylamayinca, o yilin mahsul gelirinden payina duseni alip bursa’daki surucu kurslarina katildi. 1926 yilinda bir fiat araba alarak bursa - bilecik/ karakoy arasinda yolcu tasimaciligi surecine ilk adimi atmis oldu.


sebatkar ve kararliydi. "borclanmaktan korkmam, fakat borclandiktan sonra allah’tan korkar gibi borctan korkarim" diyerek atilimciligini gosterdi.


is degisikligine itibar etmedi. kendi sektorunde nicin kaldigini "un degil, un pesindeyim" sozleriyle anlatirdi. austin oto bayiliginden yuklu gelir elde edecegini bildigi halde, 1943-1951 yillari arasinda eregli komur isletmeleri’ne zonguldak ve devrek dolaylarindan maden diregi, yine izmit kagit fabrikasina da bartin’dan tomruk sevkiyatini da ustlenerek nakliyeciligi surdurdu.


ileriki yillarda, sabun ve tutun alim satimiyla bir sure ilgilendiyse de, duayenligini ustlendigi sehirlerarasi yolcu tasimaciligini daha cok genisletmeyi, ilerletmeyi hedefledi; basardi. "siz mercedes’e binmeyin, yolcularinizi bindirin" ogutleri, onun is ahlakinin ve kanaatkârliginin cocuklarina, torunlarina yansimasiydi. onun tasarruf edilmesi, disa bagimli oldugumuz kit kaynaklarin tuketilmemesi icin gosterdigi caba yadsinamayan ozelliklerindendi.


"asagi bakip gerinmeyin, yukari bakip yerinmeyin" sozleri mutevaziligini, caliskanligini anlatan en iyi orneklerdendir.son derece iyiliksever ve comertti, geleni asla geri cevirmezdi. kaba kuvvetten, siddetten hic hoslanmayan bir yapiya sahipti.


1975 yilinda aramizdan ayrildi. turkiye capinda adini duyurdugu bu sektorde yol aldigi yillar boyunca ilerici, onunu goren bir yonetim anlayisini, ilkelerini cocuklari ve torunlarina miras birakti.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol