kabahatler kanunu

fasa fiso
toplum duzenini, genel ahlaki, genel sagligi, cevreyi ve ekonomik duzeni korumak amaciyla belirlenen kabahatlerin belirlendigi ve ces,tli kabahatlerin tanimlandigi kanundur.

cesitli kabahatler:


emre aykiri davraniş

madde 32 - (1) yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz türk lirası idari para cezası verilir. bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.

(2) bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.

(3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı türk ceza kanununun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır.

dilencilik

madde 33 - (1) dilencilik yapan kişiye, elli türk lirası idari para cezası verilir. ayrıca, dilencilikten elde edilen gelire elkonularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.

(2) bu kabahat dolayısıyla idari para cezasına ve elkoymaya kolluk veya belediye zabıta görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülki amir veya belediye encümeni karar verir.

kumar

madde 34 - (1) kumar oynayan kişiye, yüz türk lirası idari para cezası verilir. ayrıca, kumardan elde edilen gelire elkonularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir.

(2) bu kabahat dolayısıyla idari para cezasına ve elkoymaya kolluk görevlileri, mülkiyetin kamuya geçirilmesine mülki amir karar verir.

sarhoşluk

madde 35 - (1) sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli türk lirası idari para cezası verilir. kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur.

gürültü

madde 36 - (1) başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, elli türk lirası idari para cezası verilir.

(2) bu fiilin bir ticari işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin türk lirasından beşbin türk lirasına kadar idari para cezası verilir.

(3) bu kabahat dolayısıyla idari para cezasına kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir.

rahatsiz etme
madde 37 - (1) mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişi, elli türk lirası idari para cezası ile cezalandırılır.

(2) bu kabahat dolayısıyla idari para cezası vermeye kolluk veya belediye zabıta görevlileri yetkilidir.

işgal

madde 38 - (1) yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından elli türk lirası idari para cezası verilir.

(2) yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımlar üzerine inşaat malzemesi yığan kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından yüz türk lirasından beşyüz türk lirasına kadar idari para cezası verilir.

(3) özel kanunlardaki hükümler saklıdır.

tütün mamullerinin tüketilmesi

madde 39 - (1) kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün mamulü tüketen kişiye, ilgili idari birim amirinin yetkili kıldığı kamu görevlileri tarafından elli türk lirası idari para cezası verilir. bu fıkra hükmü, tütün mamulü tüketilmesine tahsis edilen alanlarda uygulanmaz.

(2) toplu taşıma araçlarında tütün mamulü tüketen kişiye, elli türk lirası idari para cezası verilir. kabahatin özel hukuk kişileri tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde bu ceza ilk başvurulan kolluk birim yetkilileri tarafından verilir. kamuya ait toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde idari para cezası verme yetkisi bakımından birinci fıkra hükmü uygulanır.

(3) özel hukuk kişilerine ait olan ve herkesin girebileceği binaların kapalı alanlarında, tütün mamullerinin tüketilemeyeceğini belirtir açık bir işarete yer verilmesine rağmen, bu yasağa aykırı hareket eden kişiye, elli türk lirası idari para cezası verilir. bu ceza, şikayet üzerine en yakın kolluk birimi yetkililerince verilir.

kimliği bildirmeme

madde 40 - (1) görevle bağlantılı olarak sorulması halinde kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiye, bu görevli tarafından elli türk lirası idari para cezası verilir.

(2) açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla kimliği belirlenemeyen kişi tutularak durumdan derhal cumhuriyet savcısı haberdar edilir. bu kişi, kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya kadar gözaltına alınır ve gerekirse tutuklanır. gözaltına ve tutuklamaya karar verme yetkisi ve usulü bakımından ceza muhakemesi kanunu hükümleri uygulanır.

(3) kişinin kimliğinin belirlenmesi durumunda, bu nedenle gözaltına alınma veya tutuklanma haline derhal son verilir.

çevreyi kirletme

madde 41 - (1) evsel atık ve artıkları, bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, yirmi türk lirası idari para cezası verilir. bireysel atık ve artıkların atılması halinde de bu fıkra hükmü uygulanır.

(2) fiilin yemek pişirme ve servis yerlerinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye, beşyüz türk lirasından beşbin türk lirasına kadar idari para cezası verilir.

(3) hayvan kesimine tahsis edilen yerler dışında hayvan kesen veya kesilen hayvan atıklarını sokağa veya kamuya ait sair bir alana bırakan kişiye, elli türk lirası idari para cezası verilir.

(4) inşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, yüz türk lirasından üçbin türk lirasına kadar idari para cezası verilir. inşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi halinde bu tüzel kişi hakkında verilecek idari para cezasının üst sınırı beşbin türk lirasıdır. bu atık ve artıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da ayrıca kişiden tahsil edilir.

(5) kullanılamaz hale gelen veya ihtiyaç fazlası ev eşyasını bunların toplanmasına ilişkin olarak belirlenen günün dışında sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye elli türk lirası idari para cezası verilir. bu eşyanın toplanması hususunda belediye tarafından belirli aralıklarla yılda üç günden az olmamak üzere belirlenen günler önceden uygun araçlarla ilan olunur.

(6) kullanılamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarını ya da bunların mütemmim cüzlerini sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye ikiyüzelli türk lirası idari para cezası verilir. bunların kaldırılmasına ilişkin masraf da kişiden ayrıca tahsil edilir.

(7) bu kabahatler dolayısıyla idari para cezasına belediye zabıtagörevlileri karar verir.

(8) bu kabahatler dolayısıyla meydana gelen kirliliğin kişi tarafından derhal giderilmesi halinde idari para cezasına karar verilmeyebilir.

(9) bu madde hükümleri, belediye sınırları içinde uygulanır.

(10) özel kanunlardaki hükümler saklıdır.

afiş asma

madde 42 - (1) meydanlara veya parklara, cadde veya sokak kenarlarındaki kamuya ait duvar veya alanlara, rızası olmaksızın özel kişilere ait alanlara bez, kağıt ve benzeri afiş ve ilan asan kişiye, yüz türk lirasından üçbin türk lirasına kadar idari para cezası verilir. aynı içerikteki afiş ve ilanlar, tek fiil sayılır.

(2) birinci fıkra hükmü, yetkili makamlardan alınan açık ve yazılı izne dayalı olarak asılan afiş ve ilanlar açısından uygulanmaz. bu izinde, afiş ve ilanın asılacağı zaman dilimi açık bir şekilde gösterilir. bu afiş ve ilanlar izin verilen gerçek veya tüzel kişi tarafından bu sürenin dolmasını müteakip derhal toplatılır. toplatma yükümlülüğüne aykırı hareket edilmesi halinde birinci fıkra hükmüne göre idari para cezası verilir.

(3) bu afiş ve ilanların kaldırılmasına ilişkin masraflar da ilgili kişilerden ayrıca tahsil edilir.

(4) bu kabahatler dolayısıyla idari para cezasına, kolluk veya belediye zabıta görevlileri karar verir.

(5) özel kanunlardaki hükümler saklıdır.

silah taşima

madde 43 - (1) yetkili makamlardan ruhsat almaksızın kanuna göre yasak olmayan silahları park, meydan, cadde veya sokaklarda görünür bir şekilde taşıyan kişiye, kolluk tarafından elli türk lirası idari para cezası verilir.

ek madde 1 - (ek madde:11/05/2005-5348 s.k./5.mad)

(1) 4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı vergi usul kanununda yer alan vergi mahkemelerinin görevine ilişkin hükümler saklıdır.

geçici madde 1 - (1) bu kanunda geçen "türk lirası" ibaresi karşılığında, uygulamada, 28.1.2004 tarihli ve 5083 sayılı türkiye cumhuriyeti devletinin para birimi hakkında kanun hükümlerine göre ülkede tedavülde bulunan para "yeni türk lirası" olarak adlandırıldığı sürece bu ibare kullanılır.

geçici madde 2 - (1) bu kanun hükümleri, yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla idare mahkemelerinde dava açılarak iptali istenen idari yaptırım kararları hakkında uygulanmaz.

geçici madde 3 - (1) daha önce verilmiş olan idari para cezasına ilişkin kararlara karşı henüz iptal davası açılmamış olmakla birlikte dava açma süresinin geçmemiş olması halinde, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde 27 nci madde hükümlerine göre sulh ceza mahkemesine başvuruda bulunulabilir.
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/1460.html


edit:bilgiclerimizin vay ben duymadim vay ben gormedim dememesi icin copy-paste edilmistir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol