jacques derrida

louandreassalome
8 ekim 2005 gunu pankreas kanserinden olen dunyaca unlu fransiz filozofu.derrida,felsefi sistemini deconstruction yani yapisokumu ismiyle tanimlar.bu terimle bize aslinda sunu gosterir: o, klasik avrupa dusunce yapisini (construction) sokup (de-construction) ondaki malzemeyle yeni, daha kullanisli bir yapi kurmak (re-construction) uzere tarihsel anlam evrelerine geri donusler yapar.

dunya,derrida icin okunacak bir`text’(metin) idi.iste tam da bu,`dunya’yi ve `hayat’i bu manada anlama gayretinde,`text’i `textil’ (dokuma veya orme)ile baglayip birlestirmeyi zorunlu kilar ve deconstruction terimi kapali anlamini bu orme ve sokme edimi icinde aciga vurmaya baslar. `dunya’ ve `hayat’i ve elbette sosyal ve politik yapilari da,bir tersinden bir duzunden sokmek ve ormek suretiyle anlamaya baslariz; bu,alfabeyi sokmemize benzer.

derrida’nin `deconstruction’ (sokme) terimi kendinden acik bir sekilde `other’i (otekini) gerektirir. bu kavramlastirmada klasik `benmerkezci’(egosantrik) avrupa bakis acisi tersine cevrilir.karsindakini anlamak icin `ben’den (ego’dan) vazgecmek zorunludur.bati toplumunun temel sorunlarindan biri,`ben’den hareket edip farkli olani, farkli kulturel yapilari `ben’in kategorileriyle damgalama bagnazligiydi.oysa ki ona gore var olan her kulturel yapi benzersiz nitelikleri uzerinde tasir. o biricikligi anlamak icin,hic olmazsa bir sureligine,`ben’ bakis acisindan vazgecmek kosuldur.

`deconstruction’terimi,`destruction (yikma, tahrip etme) terimi ile esanlamli degildir.’deconstruction’,karsinda durani anlama,anlamaya gayret etme ediminin adidir.’destruction’ise birinin bir digeri uzerinde acikca ustunluk kurma tarzini ifade eder.


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol