osmanlı dönemi
bu dönem 1453 - 1923 yılları arasını kapsar. 29 mayıs 1453de; osmanlı imparatorluğu padişahı fatih sultan mehmetin 53 gün süren kuşatması sonrasında; istanbul osmanlının 3üncü başkenti olur.
osmanlının ele geçirmesinden sonra; topkapı sarayı ve kapalı çarşının da kurulması ardından bir çok okul ve hamam açılır. dünyanın ve imparatorluğun dört bir yanından insanlar istanbula taşınır. yahudilerin, hristiyanların ve müslümanların beraber yaşadığı kozmopolit bir toplum olur. bizans döneminden kalan, eski binalar ve surlar onarılır. fetihten 50 yıl sonra; istanbul dünyanın en büyük şehirlerinden biri olur. "küçük kıyamet" olarak da adlandırılan; 14 eylül 1509 istanbul depremi sonrasında (8 şiddetinde olduğu ileri sürülmektedir); 45 gün süren artçı sarsıntılarla binlerce bina yıkılır ve bir çok insan yaşamını kaybeder.
1510 yılında; sultan ii. beyazıd; 80.000 kişinin çalışmasıyla şehiri yeniden kurar. günümüzde de varolan eserlerin büyük bir çoğunluğu bu dönemden kalmıştır. kanuni sultan süleyman döneminde; mimari ve sanat konularına önem verilir. mimar sinan camiler ve diğer binalar kurar. lale devri döneminde; sadrazam nevşehirli damat ibrahim paşa 1718 yılından itibaren; itfaiyeyi kurmuş, ilk matbaayı açmış ve fabrikalar kurmuştur. 3 kasım 1839da ilan edilen tanzimat fermanı sonrasında da batılaşma süreci hızlanmış; ve bir çok alanda yenilikler yaşanmıştır.
haliçin üzerine köprü; karaköye tünel, demiryolları, kentin içindeki deniz taşımacılığı, belediye örgütlerinin, hastanelerin kurulmasıyla modern bir şehir halini almıştır. 1894 yılında; üçyüzon depremini yaşayan istanbul, tekrar büyük bir zarar görmüş, birinci dünya savaşının sonlarında 13 kasım 1918de itilaf devletleri donanmasınca da işgal edilmiştir.
29 ekim 1923de türkiye cumhuriyetinin kurulmasıyla da istanbulun 2500 yıldır süren başkentlik dönemi de sona ermiştir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?