islamiyetteki çelişkiler

ankakusu
bu entryi okumakta fayda var dilerseniz tabi.(bkz: #70803)
islamiyet nasil olabilirde kendi kendisiyle celisebilr diye dusundugum baslik.
sorun islamiyette degildir. sorun bir takim muslumanlardadir. bunu bir turlu kabullenmek istemeyen bir grup var. yok efendim islamiyet celisiyormus falanmis filanmis.
islamiyetin bir temeli var o’da kuran-i kerimdir. bazi insanlar sahih olmayan hatta sahih olsa dahi dogrulugundan suphe edilebilecek hadisleri islamin ta kendiysiymis gibi gostermektedirler.
bunu hem islama bok atmaya calisanlar vede diger kutupta bulunan yobazlar yapmaktadir.

simdi gelelim islamiyetin celisiyor denilen durumlara.

allah muslumanlar icin her seyi yaratandir. iyiyide kotuyude verendir. yaratici insani yaratirken akil’da vermistir. iyiyi ve kotuyu ayirt edebilmesi icin. bir insan bir seyin yanlis oldugunu kotu oldugunu bildigi halde yaparsa, yaptigi bu kotuluklerde nasil yaraticiyi suclayabilir? alin yazisi diyemezsiniz buna.

bircok insanin zannetiginin aksine islamda alin yazisi denen bir sey yoktur. o zaman her islenen gunahin veya yanlisin onceden planlandigi gibi bir sonuc cikiyor ki bu islamin kendisini gulunc bir duruma dusurur. cunku yaratici insanin gunahlarini kendi manipule ettiyse cennet ve cehennemin fasa fiso olmasi gerekir. ama bu demek degildir ki allah gelecekte bize neler olacagini neler yapacagimizi bilemez.
buna karsilik kader denen sey vardir islamda. bu allahtan gelen iyi veya kotu olaylardir. yani iyiyide kotuyude allah yaratmistir, ondan gelir, bu durumu sonucunu alin yazisina degil kadere baglamak gerekir.

islama gore diger dinlerdeki ayinler sacma degildir. yanlista degildir. kuranda ozellikle ehl i kitaptan olan, yani hristiyanlarin ve yahudilerin cennete girebilecekleri yazmaktadir. eger bu dine mensup insanlarin ayinleri sacma sapan, allahin emirlerine zit olsaydi bu insanlarin nasil oluyorda cennete girebilecekleri yazabiliyor? iste onemli olan insanin kalbidir. sekil onemli degildir aslinda, onemli olan allahi, yaraticiyi icten sevmek, saymak, inanmaktir.
peki bu dine mensup insanlar namaz kilmiyorlar, ayinleri bambaska peki nasil cennete girebilrler sorusuna gelince. dedigim gibi onemli olan insanin kalbidir. bazen yaraticinin varligina inanmayip yada varligindan suphe edip namaz kilan insanlar yok mudur? mutlaka vardir. onlar zannetmeyin ki allah katinda saf hristiyan ve musevilerden takva yonunden ustundur.

islamda gunahlarda hafifletici sebepler yoktur deniliyor. dogrudur ve bana kalirsa boyle olmasi gerekir.
birincisi insan isledigi gunahla allahin emirlerine karsi gelmistir. eger bir insan allaha inaniyorsa onun icin gunahin kucugu, buyugu yoktur. sonucta her gunahda allahin emirlerine karsi geliniyor sadece bu gunahlar ceza olarak geri dondugunde kucuk, buyuk diye degisebiliyor. ama her gunah ozunde aynidir.
ayrica islamiyetin neden gunah isledi bunlar diye arastirmamasinin sebebi aslinda o insanlarin allaha yeterince inanmamalarindan kaynaklanmaktadir. bir insan hirsizlik yaptiysa bunu evde ekmek yoktu cok actik onun icin yaptik diyemez.
birincisi bu o kisinin allaha inanisinin zayif olduguna delalettir. islama gore allahtan asla umut kesilmemelidir. gercekten inanan insan belkide allahin kendisini bu zorluklara sinadigini dusunmelidir. ve daima sabretmelidir.
ikincisi insan gunah islememek icin butun kapilari zorlamalidir. oyle allah buyuktur deyip is aramaya kalkmadan herseyi allahtan bekledikten sonra, yav degisen bir sey yok bari hirsizlik yapayimda evime etmek girsin denemez. mutlaka bir yerden bir kapi acilacaktir. eger oyle olmasa dahi gunahi islemek icin hafifletici bir sebep oldugu dusunulemez. cunku inanan sabir etmelidir. (bkz: aramaya inanmak) (bkz: arayan mevlasinida bulur belasinida)

eger inaniyorsaniz yaraticinizi sevmemeniz dusunulemez. ama madem hayir ve ser ondan geliyor diye inaniyorsunuz ama ser icin allahi kinamiyorsunuz demek biraz gariptir.
cunku inanan insan kaderin getirdigi kotuluklerin allah tarafindan geldigini ve boylelikle sinandigini bilerek hareket etmelidir. hakiki mumin bu kotulukler icin bile allaha sukretmelidir. bu durumda allaha ne kadar inandigini gosterebilme firsati bulmus olacaktir, kendini tatmin edebilecektir. ve unutulmamali ki beterin beteri vardir ve bu yuzden her daim inanan insan sukur eder bunu got korkusundan yapmaz.
evet kotuluklerde allahtan gelir fakat cogu zaman bu kotulukleri yapanlar allahin akil! fikir! verdigi insanlardir. (bkz: cuz i irade) (bkz: irade i cuzziye)

korkakligi islamin yanlis olarak gormesi normaldir. cunku insan islama gore allahtan baska bir seyden korkmamalidir.
ha islami teblig ederken islamin ocu gibi gosterildigine katiliyorum. islam hosgoru ve sevgi dini olarak kabul edilirken nedense buyuklerimiz bize islami hep korkutarak teblig etmektedir. bu islama biraz aykiri olmakla beraber yine bu olaydada islamda celiski yoktur. celiski bu tur tebliglere basvuran insanlardadir.

allahin bu kadar bagislayici olmasi onun rahmetine ve yarattigina sevgisine delalettir.
ayrica allah kurandan once tevrat ve incil araciligi ile neyin gunah olup olmadigini insanlara belirtmistir.
sunu unutmamamiz gerekir ki kuran, incil ve tevratin tasdikleyicisi, tamamlayicisidir. yani allah insanlari daha onceleri diger peygamberler araciligiyla, tevrat ve incille insanlari uyarmistir.
kuranda insanlara son uyaridir. allahtan bizi uyarmadi, yanlis yapmamizi onlemek icin bir sey vermedi demek yuzsuzlukutur.

inanan insan icin zaten allahi veya dinini sorgulamasi dusunulemez. sorgulmaktan kasit neden inaniyoruz, nicin inaniyoruz ve nasil inaniyoruzsa bu tur sorgulamalarda sakinca yoktur. ama yav bu dinin surasi olmamis ben begenmedim diyenler varsa zaten onlarin inancina suphe girmistir.
ve allahtan, dininden suphe eden muslumanda nasil iman olabilir? daha oncede belirttigim gibi namaz kilip dini ve inandigi sey hakkinda supheleri olan insanda nasil iman olabilir? o kildigi namaz ictenlikle kilinmadigi surece, icinde suphe oldugu surece nasil iman ediyor bu adam diye kabul edilebilir?
inanan insan bu suphelerden arinmak icin sorgulamalidir. cunku koru korune ’’yav herkes yapiyor’’ diye namaz kilmak, yatip kalkmaktan baska bir sey degildir.




bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol