islamda kadın anlayışı

dersaadet
islam erkeklerin evlenebileceği kadın sayısını 4 e çıkarmamış aksine indirmiştir, cahiliye döneminde kadın değersiz, yalnızca bi takım ihtiyaçları gideren, ve miadı dolduktan sonra kolayca kapı önüne konabilen bi meta olarak kullanılıyordu, fakat islam kadına hakettiği değeri vermiştir. 4 kadın meselesine gelince bu husuta öncelikle bilinmesi gereken, bu ruhsat kadını koruma amaçlıdır, savaş, fakirlik, hastalık, kıtlık vb sebeplerle kocasını kaybetmiş kadınların namuslarının tehlikeye düşmesine engeldir, günümüz de ham yobaz kaba softa tipler tarafından sırf uçkur derdiyle yapılmış çoklu evliliklere bakarak "kuran da geçen hükmü" eleştirmek doğru değildir. kaldı ki ayette erkeklere eşleri arasında adaletle davranabilmelerinin zor olduğu bildirilmiştir.
erkeklere mirasta iki hak düşerken kadınlara bir hak düşmesinin nedeni, onlara hem babalarından hem de eşlerinden miras kalacak olması neticesinde erkekler gibi iki hak alacak olmalarıdır.
erkeklerin birinin şahitliği yetiyorken kadın sayısının iki olması gerekmesinin sebebi ise kadınların duygusal olmaları, akıldan ziyade duygularıyla hareket etmeleri ve ekseriyetle duygu sömürülerine karşı hassas olup, ikna edilip bu yönde karar verebilmelerinin muhtemel olmasıdır.
islamda her hükmün, ayetin ve hadisin ikna ve ilzam edici hikmeti ve izahı vardır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol