insan hakları derneği

ya basta viva zapatista
istanbul’da meşru eyleme polisin faşizan saldırısından sonra aşağıdaki açıklamayı yapmış örgüttür.

sesonline net: israil’e ait uçakların lübnan’ın kana kasabası’ndaki bir binayı vurması sonucu yaşanan katliamı protesto etmek amacıyla bir araya gelen istanbul’daki kurum ve kuruluşların düzenlemek istediği protesto yürüyüşünün, polisin şiddetine maruz kalması üzerine insan hakları derneği (ihd) istanbul şubesince yapılan açıklamada; "derneğimiz tarafından gözlemlenen ve her anı görüntülenen olaylarda, polisin ağır şiddeti belgelenmiştir" denildi.

insan hakları derneği istanbul şubesi tarafından yapılan bir gözlem raporu niteliğindeki açıklama şöyle:

"31 temmuz 2006 pazartesi günü saat 20.30’da beyoğlu tünel meydanı’nda bir araya gelerek “filistin halkı yalnız değildir, katil israil” sloganları eşliğinde taksime doğru yürüyüşe geçen stk ve siyasi partilere mensup 1500- 2 bin kişilik grubun yolu saat 20.55’te istiklal caddesi odakule önünde çok sayıda çevik kuvvet mensubu tarafından kesilmiştir. grubun yetkilileri ile polis müdürleri arasında görüşmeler yapılmıştır. polisin, taksim gezi parkı yanında bulunan avrupa birliği bilgi ve belge merkezi’ne doğru yürümelerine izin vermeyeceğini açıklaması üzerine grup, sloganlar atarak oturma eylemine başlamıştır.
saat 21.45’e kadar süren oturma eylemi ve pazarlıkların ardından olay yerine istanbul emniyet müdürlüğü terörle mücadele şubesi, dernekler masası ve güvenlik büroda görevli çok sayıda sivil polisin, gelmesiyle gerilim artmıştır.

"genç sivil polisler sopalarla saldirdi"

grup içinde yer alan ve tişortlarının altına sakladıkları kalın sopalarla ortalıkta dolaşan genç sivil polislerin kışkırtması ve provokasyonu sonucu gerilim bir süre sonra yerini, çevik kuvvete mensup polislerin gaz bombalı ve coplu saldırısına bırakmıştır.

kaçan göstericiler yakalanarak dövüldü"
beyoğlu emniyet müdürlüğü ve istanbul emniyet müdürlüğünde görevli bazı amirlerinin emrindeki sivil polisler, müdahale sırasında çevik kuvvetten kaçan göstericileri yakalayarak dövmüştür. bir göstericiyi 10’dan fazla polis döverken amirler, uzun süre polislere müdahale etmemiştir. basın mensuplarının görüntü aldığı zamanlarda ise dövülme olaylarına
“vurma, vurma” biçiminde göstermelik müdahaleleri olmuştur. ve bu “vurma vurma” sesleri de bilinçli olarak polis kameramanlarına da çektirildiği gözlemlenmiştir. toplumsal olaylara, çoğunluğu genç olan sivil polislerin müdahale etmesi, çatışmaların ve şiddetin dozunun artırmasından başka işe yaramadığı açıkça ortaya çıktı. özellikle genç sivil polislerin “beyoğlu, vatan” şeklinde çok yüksek sesle bağırarak birbirlerini motive etmesi de başka ilgi çekici bir noktadır.

"aşiri derecede güç kullanilmiştir"

polis, beyoğlu’nda aşırı derecede güç kullanmıştır. gaz bombalarının, tüm tepkilere rağmen halkın yoğun yaşadığı, istanbul’un en işlek ve en merkezi caddesinde sorumsuzca ve bolca kullanılması, olaylarla ilgisi olmayan yüzlerce insanın da mağdur olmasına neden olmuştur. gaz bombalarından, işinden evine giden yada akşam yemeği için dışarı çıkan onlarca insan etkilenmiş kimisi ise baygınlık geçirmiştir. polis hareket eden insan gördüğü her yöne doğru gaz bombası atmıştır.
polis; gaz bombalarını oldukça keyfi ve olağandan fazlaca kullanmıştır. özellikle terörle mücadele yasası’nın kabul edildiği bugünlerde sivil polislerin 90 yıllardaki gibi göstericilere şiddet kullanarak müdahalesi bizleri kaygılandırmıştır.
insan hakları savunucuları olarak; istanbul emniyet müdürü, konuyla ilgili açıklama yapmaya ve şiddet kullanan polisler hakkında soruşturma açmaya çağırıyoruz. polisin göstericilere aşırı şiddet içeren tavrını kınarken, dağılma sırasında flash tv’yi taşlayan grubun da tutumunu tasvip etmediğimizi kamuoyuna duyururuz..."
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol