hrant dink

independence
hrant dink, (d. 15 eylül 1954, malatya – ö. 19 ocak 2007, istanbul). ermeni asıllı türk vatandaşı, agos gazetesi genel yayın yönetmeni. 19 ocak 2007 tarihinde saat 15 sularında, genel yayın yönetmeni olduğu agos gazetesinin şişli halaskargazi caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

babası sivas’ın gürün ilçesinde, annesi gülvart ise sivas’ın kangal ilçesinde doğup büyümüştür. anne ve babası 1961 yılında istanbul’a taşınmalarının ardından boşanır. hrant ve iki kardeşi ailenin bölünmesi ardından gedikpaşa’daki ermeni yetimhanesi’ne yerleştirilirler. bir yandan içinde yaşadıkları türkiye toplumundan olabildiğince uzaklaşır, ermenice konuşmadıkları zaman cezalandırılırken, bir yandan da yetimhaneden ayrıldıktan sonra kolaylıkla topluma uyum göstermesi için yetiştirilir.

dink bu sırada türkiye’de gelişmekte olan sol siyasetten etkilenir. illegal türkiye komünist partisi / marksist-leninist çizgisinde siyaset yapmaya başlar. yakalandığı durumda örgüt ile ermeni cemaati ilişkilendirilmesin diye ismini mahkeme kanalı ile fırat olarak değiştirir.

liseyi bitirdikten sonra istanbul üniversitesi fen fakültesi’nde zooloji eğitimi alır. bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri rakel ile evlenir. sol siyasetin teröre kanalize olmuş boyutundan uzaklaşmaya başlar.

kardeşleriyle birlikte açtıkları yayınevi, kırtasiye işini sürdürürken, eşi rakel’le birlikte, kendileri gibi anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği tuzla ermeni çocuk kampı’nı yönetmeye başlar. açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koyar. denizli piyade alayı’nda sekiz ay yaptığı askerliğinde, bütün arkadaşları çavuş olduğu halde çavuş yapılmaz ve askerliğini er olarak tamamlar.

bazı cemaat gazetelerinde kitap eleştirileri ile başlayan yazı hayatı, basında çıkan yalan haberlere gönderdiği düzeltmeler ile duyulmaya başlar. patrikhane’ye, ‘ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır’ diyerek bu amaçla türkçe bir gazete çıkarmayı önerir. 5 nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan agos gazetesi’nin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlenir. agos dışında zaman gazetesi’nde yazar. yazılarında türkiye’deki her etnik toplumun ortak ve barış içerisinde yaşaması gerektiğinin altını çizen dink, aynı zamanda ermeni cemaatinin patrikhane dışında sivil bir merkezi olması gerektiğini söyler. ermeni diasporasına 1915 olayları için soykırım kelimesini içermeyen daha yumuşak muhalefet yürütmeleri çağrısında bulunan ve 301. maddeden ’türklüğe hakaret’ suçlamasıyla yargılanan dink, şişli halaskargazi caddesi üzerinde bulunan gazetenin çıkışında 19 ocak 2007 günü öğle saatlerinde kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin silahla saldırısına uğradı ve olay yerinde hayatını kaybetti.

hrant dink, türkiye’de 1909 yılından bu yana, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu.[1]

http://tr.wikipedia.org/wiki/hrant_dink
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol