hiyanet i vataniye kanunu

eldrun
556.fıkra bugünün dili ile;

madde 1- dini ya da dince kutsal sayılan şeyleri, siyasal amaçlarla kullanmak gereği ile, dernekler kurulması yasaktır. bu gibi dernekleri kuranlar ve bu derneklere üye olanlar, vatan haini sayılırlar.dini ya da dince kutsal sayılan şeyleri kullanarak, devletin şeklini de değiştirme ve bozma girişiminde bulunanlarla, devlet ve toplum düzenini bozanlar, her ne yolla olursa olsun, din ve dince kutsal şeyleri kullanarak halk arasında kötülük ve bölücülük tohumları ekmek için gerek tek tek, gerek toplu halde, sözlü ve yazılı, ya da eylemsel olarak girişimde bulunanlar da vatan haini sayılırlar

açıklama

hıyaneti vataniye yasası’nın gerek bu maddesinde, gerekse izleyen maddelerinde, vatan ihaneti sayılan hallerde, idam cezası verilmekte idi.
gerek bu yasa, gerekse gerici ve şeriatçı eylemlere türk ceza yasası’nın 163. maddesine ilişkin olarak verilen cezalar, her iki yasanın, 3713 sayı ve 12 nisan 1991 sayılı terörle mücadele yasası’nın 23. maddesinin a ve c bendleri ile kaldırılmasından sonra hiçbir geçerliliği kalmamış, 1982 anayasası’nın 14. maddesinin açık hükmüne karşın irtica eylemlerini önleyecek bir uyum yasası da bugüne kadar maalesef yapılmadığından, anayasal laiklik ilkesi ve buna karşı yapılan eylemler (tck’nın 312. maddesi dışında kalan eylemler) her türlü ceza yaptırımının dışında kalmıştır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol