herkonudafikrimvar

independence
dine karsi buyuk bir inancsizligi guvensizligi var ve bu gayet anlasilabilir bir durum. kimse kimsenin inanci ile bir duzlem icerisinde bulunmak zorunda degil, kimse bir yaraticinin yahut bir dinin varligina inanmak zorunda da degil. ancak eger inancsizliginin sebebi son gunlerde sozlukte paylastigi ayetlerin anlamlari ise cok yanlis bir yolda ilerledigini soyleyebilirim.

bir siteden bir ayetin mealini aliyor ve sozluge paste ediyor. e ben de usenmiyorum ayni ayeti farkli sitelerden kontrol ediyorum, bambaska kelime anlamlari cikiyor karsima ki bu da cok dogal.

oncelikle kuran'da bir ayet yoktur ki kendisinden once yahut kendisinden sonra gelen ayet yahut ayetlerle baglantili olmasin. bir ayeti net olarak kavrayabilmek, anlamini net olarak idrak edebilmek o ayeti tek basina okumakla mumkun olmaz. zira o ayetin oncesinde yahut sonrasinda yazilan ayetlerin bir kismi ile o ayet mutlak sekilde ilintilidir.

orneklendirelim(gerci simdi verecegim ornek cok klasik ama cok bilindigi icin ozellikle bu ornegi veriyorum)

Nisâ Suresi 43. Ayet abdülbaki gölpınarlı meali;

"Ey inananlar, namaza yaklaşmayın"

bu sekilde baslar meal. oysa devamini okudugumuz zaman su sekilde bir sonuc cikar karsimiza;

"ne söylediğinizi bilmeyecek kadar sarhoşken ve yolda değilseniz yıkanıncaya dek cünüpken. Hastaysanız, yahut yolculuktaysanız, yahut biriniz ayakyolundan gelirse, yahut da kadınlara dokunursanız, su bulamadığınız takdirde temiz toprakla teyemmüm edin, toprağı, yüzünüze ve ellerinize sürün. Şüphe yok ki Allah, bağışlayıcıdır, suçları örter."

bu arada x bir siteden alintilayarak kurani anlamaya calismak pek mantikli olmasa gerek. yine ayni sitede soyle bir meal yazilmis sozluge;

"yeni doğmuş bebek dile geldi ve konuşmaya başladı: ben, allah'ın bir kuluyum. o, takdir buyurdu ki, bana kitap verecek ve beni bir peygamber yapacaktır."

kaynak kuran-i kerim denmis ve link olarak da su site verilmis;

http://www.kuranmeali.org/19/meryem_suresi/30.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx

ayni sitenin ayni sayfasindan ayni ayet ile alakali meali bir de ben paylasayim;

"Çocuk şöyle dedi: "Ben, Allah'ın kuluyum. O, bana Kitab'ı verdi ve beni peygamber yaptı."

e noldu simdi? yeni dogmus bebek seklinde cevrilen cumle bir anda "cocuk soyle dedi" oluverdi mi?

oldu.

amac orada yeni dogmus bebegin dile gelmesinin sacmaligini betimlemek anladigim kadari ile ama ayni sayfadaki farkli meal neden dikkate alinmiyor?

kuran-i ciddiye alacaksaniz, bunu en azindan saglam tefsir edenlerden okuyun, anlamaya calisin. google'a "ayetlerin mealleri" yazip onunuze ilk cikan linke tiklarsaniz reklam manyagi olma ihtimalinizin yani sira dogru bilgiye erismeniz de bir hayli guc olacaktir.

ozetle demem o ki;

inanmadigin bir seyin sacma oldugunu ispat amacli hareketler tutarli ve reel kaynakli olmali. bir sitede okudugun ve kopyaladigin bir mealin yanina "kaynak kuran" yazarsan senin de ciddiyetin kalmaz, savundugun fikirlerin de.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol