google

firambogaz

’google teröristlere hizmet ediyor’

dünyanın bir numaralı arama motoru google’ın uydu ve hava görüntülerinden oluşan ’google earth’ adlı ayrıntılı harita hizmeti, bazı ülkelerin askeri sırlarını ortaya dökmeye devam ediyor.
hindistan ve pakistan gibi ülkelerin bazı gizli askeri sırlarının google earth ile ifşa edilmesinin ardından, ’kengrok’ lakaplı bir alman google müptelası, bir çin askeri tesisinde, bu ülkeyi 1962 yılında hindistan ile savaşa götüren bölgenin kopyasını keşfetti.

kengrok, geçen ay google earth üzerinden çin topraklarını incelerken, iki ülke arasında sorun olmaya devam eden sınır bölgesinin bire bir kopyasının varlığını ortaya çıkardı.

güvenlik ve uydu fotoğrafları konusunda uzman ’globalsecurity.com’dan tim brown, bir çin askeri üssünde görülen bu arazinin, tartışmalı sınır bölgesinin tam bir kopyası olduğunu kaydetti.

uzmanlar, kengrok’un keşfini, çin’in bu yıl ortaya çıkarılan nükleer denizaltı tüneli veya pakistan’ın kuşab bölgesinde kısa süre önce ortaya çıkarılan nükleer santrali gibi önemli bir keşif olarak değerlendiriyor. sydney morning herald gazetesinin haberine göre, çinli yetkililer, bir tank eğitim tesisinin söz konusu olduğunu savunurken, askeri uzmanlar buna şüpheyle bakıyor.

amerikalı askeri uzmanlar, kopya arazinin pek çok şüphe uyandırdığını belirterek, ’askerler arazi örneklerini severler. japonların pearl harbor’dan önce benzer bir arazileri vardı. çinlilerde tayvan havaalanlarının tam ölçekli arazi planları zaten bulunuyor’ diye konuştular.

amerikan dış ilişkiler konseyi çin araştırmaları yetkilileri, bu arazi modelinin varlığının, çin’in hindistan’a saldırı niyeti taşıdığına dair açık bir işaret sayılamayacağını belirttiler.

google earth’ün tüm dünyada beklenmedik ilgiyle karşılanması, bazı ülkeleri rahatsız etmişti.

eyfel kulesi, big ben veya mısır piramitleri gibi bazı turistik yerlerin kuş uçuşu yüksek çözünürlüklü görüntülerine reklam açısından bakılırken, bazı ülkelerin yetkilileri, hükümet binaları ve askeri tesisler ile sınırları içindeki bazı hassas noktaların ayrıntılı görüntüsünün kolayca elde edilebilmesi nedeniyle endişe duyduklarını dile getirmişlerdi.
bu konuda endişelerini dile getiren ve uydu ile havadan fotoğraf çekmenin kesinlikle yasak olduğu ülkelerden hindistan’ın sivil makamları, google’ın bu hizmetinin ülkelerinin güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye düşürdüğünü savunurken, askeri yetkilileri, ’hizmeti başlatmadan önce bize sorsalar iyi olurdu’ diye konuşmuşlardı.
benzer endişeleri paylaşan ülkelerden güney kore’nin yetkilileri de, google earth’ün askeri tesislerin ’çıplak ayrıntılarını’ ortaya koyduğunu söylerken, tayland makamları google’dan hassas hükümet binalarının görüntülerine engelleme getirilmesini isteyeceklerini açıklamışlardı.

bir rus istihbarat örgütü fsb (eski kgb) uzmanı da, google earth ile ilgili olarak, ’artık teröristlerin hedefleri için keşif yapmalarına gerek yok. bir amerikan şirketi onlar için çalışıyor’ diye konuşmuştu. internet uzmanları, bu ülkelerin endişelerini dile getirmelerine karşın, görüntüleri engellemek için yapacakları pek bir şey bulunmadığını belirtiyor.

http://www.e-kolay.net/
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol