gilaboru bazen bir çalı görünümünde, bazen de boyu 4 metreye kadar ulaşan küçük bir ağaçtır. bazı botanikcilere göre vatanı türkiye, bazılarına göre ise orta çin olduğu ileri sürülmektedir. gilaboru orman kenarları ve ormanların seyrek olduğu bölgelerle, daha çok su kenarlarında ve nemli yerlerde yetişir.
hasat zamanı: nisandan ağustosa kadar dalların kabukları soyularak, kurutulur ve kaldırılır. tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir.
yaprakları karşılıklı, bir sonraki ile çapraz, kenarları kertikli, bazen 3 ve bazen 5 lopludur. ilkbaharda yeşil olan yaprakları sonbahara doğru açık kırmızımsı bir renk alır. çiçekleri şemsiye gibi topluca bir arada ve çiçek demetinin etrafını çevreleyen bir sıra steril (kısır) ve içerideki diğer çiçekler ise fertildir (döllenebilir).
meyveleri önce yeşilimsi ve sonra olğunlaşınca kan kırmızısı bir renk alır ve çapı 0,8-1 cm olup içerisinde sadece bir çekirdek bulunur. meyveleri ham iken yenirse zehirlenmelere sebep olur, bu nedenle ilk kar yağdıktan sonra yenir veya satılır.
kaynak: şifalibitkileriniz.com
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?