gelibolu

nick nicki nickince
kentin hangi yüzyılda ve kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir. ancak troya kenti kadar eski olduğu varsayılmaktadır. önceleri critote olan kentin adı, yunan koloni hareketi sırasında ’güzelşehir’ anlamındaki kallipolis olarak değiştirilmiştir.

daha sonra avrupa’da m.ö. 1500 yıllarında kelt kökenli bir göç hareketi başlayınca, bugünkü fransa halkının temelini oluşturan keltler, günümüzde fransa, belçika, isviçre ve ren kıyılarını içine alan bölgeyi ele geçirmiş ve romalılar tarafından bu bölgeye galya, halkına da galatlar adı verilmiştir.

galatlar olarak adlandırılan bu savaşçı halk m.ö. 281 yıllarında trakya krallığı’nın içinde bulunduğu bocalama döneminde balkanlara, çanakkale ve istanbul boğazları üzerinden de anadolu’ya geçmişlerdir. m.ö. 278 yılında gerçekleşen bu olay sırasında istanbul’da onarılan kuleye galata kulesi, anadolu’da sakarya ve kızılırmak havzasını kapsayan bölgeye de ’galatia’ adı verilmiştir. ancak, kentin adının galatlardan çok yunanca "güzel şehir" anlamına gelen kallipolis’ten geldiği bilinmektedir. osmanlı döneminde de bu isim türk diline uydurularak gelibolu olarak değiştirilmiştir.

günümüzde dünyanın 12 yerinde gallipolis veya gallipoli adında yerleşim merkezi bulunmaktadır. bunlar:

kiklat adalarından neksos adasındaki gallipolis kenti
bodrum yöresinde, gökova’daki gelibolu köyü
anapolis yöresinde
makedonya’da
izmit-gemlik arasında eski bir kent
italya’nın en güneyinde pouilles bölgesindeki gallipoli kenti
kalekarya’da
suriye’de
etolya’da
kıbrıs’ta
abd’nin ohio eyaletinde bir nehir kıyısında
çanakkale boğazı’ndaki gelibolu ilçesi.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol