gazeteciler ve yazarlar vakfı

igor
gazeteciler ve yazarlar vakfı, dünyanın bugün büyük ihtiyaç duyduğu “birlikte yaşama tecrübesi”nin yüzyıllar boyu ülkemizde yaşanmakta olduğu fikrinden hareketle, kültür ve inanç zenginliğimizin günümüze uyarlanarak dünyaya sunulmasına katkıda bulunmak amacıyla 1994 yılında kurulmuştur. bu tarihten itibaren yurtiçinde ve yurtdışında sevgi, hoşgörü ve diyaloğu geliştirici ve pekiştirici aktiviteler sergilemeyi kendine presnip edinmiştir.

vakfımız yönetim kurulu şu isimlerden oluşmaktadır; hüseyin gülerce (üye-mütevelli heyet başkanı), harun tokak (başkan), cemal uşak (başkan yardımcısı – muhasip üye), prof. dr. şerif ali tekalan (üye), abdullah aymaz (üye) ve salih yaylacı (genel koordinatör).

vakfımız faaliyetlerini halen abant platformu, kültürlerarası diyalog platformu (kadip) ve diyalog avrasya platformu (da platform) ile birlikte vakıf çalışmalarının kitaplaştırıldığı yayınevleri vasıtası ile yürütmektedir.

platformlardan abant platformu, türkiye’deki aydınların birbirlerini tanımalarının zeminini teşkil etmektedir. platformun organize ettiği periyodik toplantılarda demokrasi, insan hakları, devlet, laiklik, globalizasyon ve türkiye’de islam gibi konuları tartışarak ve aydınlar arasındaki diyalog ve uzlaşmayı güçlendirerek, türkiye ve dünyanın değişik bölgelerinden gelen entellektüeller, sanatçılar, gazeteciler, akademisyenler, politikacılar ve farklı dini gruplarında katılması ile bu gruplarla ülke insanı ile ilişkileri artırarak kaynaşmayı güçlendirmektedir. abd’de johns hopkins üniversitesi’nde, brüksel’de avrupa parlamentosu’nda ve paris’te la maison de mutualite’de gerçekleşen 7, 8 ve 10. abant toplantıları ile yurtdışına açılarak türk ve yabancı entellektüellerle sırasıyla “islam, laiklik ve demokrasi - türk tecrübesi”, “türkiye’nin ab’ye üyeliği sürecinde kültür, kimlik ve din” veavrupa birliği ve “cumhuriyet, kültürel çoğulculuk ve avrupa” gibi konu başlıklarıyla beyin fırtınalarına zemin hazırlamış ve toplantı sonlarında yayınlanan deklarasyonlarla çarpıcı tespitler ve öneriler sunmuştur.

kültürlerarası diyalog platformu (kadip) son yüzyılda ve günümüzde yoğun biçimde yaşanmakta olan tüm ülkelerin ortak problemi teröre ve savaşlara karşı ortak çözümler üretmek amacıyla, yurtiçinden ve yurtdışından dini temsilcilerin, kanaat önderlerinin ve bilim adamlarının katılımıyla önemli toplantılara imza atmaktadır. farklı din, kültür ve inanç sahibi ehliyetli ve seçkin isimler bir araya gelerek tüm dünyaya ortak mesajlar vermekte, farklılıkların ihtilaf ve çatışma değil zenginlik kaynağı olduğunu barış içinde aynı amaç için birlikte çalışmalar yaparak kanıtlamaktadırlar. kadip, 2000 ve 2004 yıllarında harran ve mardin’de gerçekleştirilen tüm dünyadan ve ülkemizden 300 kadar katılımcının biraraya geldiği büyük organizasyonlara imza atmıştır. yine her yılın başında dini liderleri biraraya getirerek “barış duası” programları tertip etmekte ve bunun gelenekleşmesi için çabalamaktadır.

vakfın desteklediği diyalog avrasya platformu (da platform) ise, tarih, din, dil ve kültür ortaklığımızın çağlar öncesine dayandığı doğu avrupa ve orta asya ülkelerinin birbirleriyle ve dünya ile iletişimine katkıda bulunarak ülkelerarası kültürel, eğitimsel ve iletişimsel köprüler kurmasını hedeflemektedir. iki yılda bir genel kurulunu toplayan platform son olarak 6-9 haziran 2005 tarihinde düzenlediği “terörden evrensel etiğe, dinler ve barış” konulu toplantı ile adını bir kez daha tüm dünyaya duyurdu. ayrıca bu coğrafyanın aydınlarının eserlerini dilimize çevirerek edebiyatımıza kazandıran da platform, bu coğrafyada yaşamakta olan aydınları ülkemiz aydınları ile kaynaştırmakta ve düzenlediği organizasyonlarla halkların buluşmasını sağlamaktadır.

kaynak:http://www.gyv.org.tr/bpi.asp?caid=121&cid=526
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol