bizans’ın altın çağı 5-6. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilen osmaniye, veliefendideki fildamı; bizans istanbul’unun dört büyük açık sarnıcından bir tanesidir.
fildamı adının tam olarak nereden geldiği bilinmemekle beraber bizansın altın çağı olan v-vı. yüzyıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. bizansın son dönemlerinde, ordu ve saraya ait fillerin barındırılmış olduğundan dolayı böyle bir ismin konduğu fikri gerçeğe en yakın rivayet olarak kabul edilmiştir. sarnıç duvarlarının nişlerle beraber kalınlığı 7 metredir. duvarlar aşağıdan yukarıya doğru 7 sıra taş, 7 sıra tuğla kuşak şeklinde örülmüştür. tuğla kuşaklarda beşer tuğla sırasından oluşturulmuştur. osmanlılar döneminde, burada ordu ve saraya ait fillerin barındırılmış olduğu fikri ağırlık kazanmıştır. bizans açık sarnıçlarının günümüze kadar gelmiş en çarpıcı ve en sağlam örneğini oluşturan 127.00 m x 76.00 m uzunluklarındaki fildamının bakırköydeki magnaura ve jucundianae saraylarına, bunun yanında veliefendi hipodromu ve çırpıcı çayırlarının bulunduğu yerde kurulan bizans ordugahına su sağladığı düşünülmektedir.
1998 yılında, çeşitli kültür ve sanatsal faaliyetlerin ardından, halkın ve veliefendi hipodromu yetkililerinin şikayetleri üzerine bu faaliyetlere son verilmiş, yapı da bakırköy belediyesine devredilmiştir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?