feke

independence
feke, adana ilinin bir ilçesidir. adana’ya 122 km uzaklıkta olup deniz seviyesinden 620 m yüksekliktedir.

kurtuluş günü 22 marttır.


tarihi [değiştir]feke ilk çağlardan günümüze kadar bir çok kavim ve devletlere yerleşim alanı olmuştur. feke’nin m.ö. 16. yüzyılda hititlerin hakim olduğu bir federasyon bölgesinde kurulduğu rivayet edilmektedir. son yıllarda kayseri kültepe ve osmaniye karatepe tablet ve yazıtlarından anlaşıldığına göre yönetim yeri mezopotamya da ki asur kenti olan, asur devleti vatandaşlarından oluşan tüccarlar m.ö. 19. ve 18. yüzyılda kültepe ve çevresi ile anadolu’nun değişik yerlerinde ticaret kolonileri kurarak iyi örgütlenmiş bir pazar ağı geliştirmişlerdir. m.ö. 19. yüzyılda asur ticaret kolonilerinin oluşturduğu pazar ağında: iç anadolu’nun yüksek platoları ile klikya ovası arasındaki bağlantıyı sağlayan bir geçit olması ve bu güzergahtan geçen ticaret kervanlarının güvenliğini ve denetimini sağlamak amacıyla hakim noktalara karakollar kurulmuştur. feke m.ö. 6. yüzyılda perslere, m.ö. 333 yılında ise persleri yenen büyük iskenderin eline geçmiştir. iskenderden sonra m.ö. 1. yüzyıl sonlarına doğru roma imparatorluğuna, daha sonraları bizanslıların eline geçmiştir. 1375 yılında mısır memluklarının işgali ile ermeni hakimiyetine son verildi. vahka (feke) yavuz sultan selim’in 1517 yılında mısır seferi sırasında osmanlı devleti tarafından feth edilmiştir. sonraki yıllarda yüreğir türkmen beylerinden ramazanoğlu ailesinin idaresine girmiştir. daha sonraki yıllarda avşarlar, varsaklar ile kınık boyuna bağlı sırkıntı, bozdoğan, berber gibi türkmen boyları bu bölgeyi yaylak olarak kullanmışlardır.

19. yüzyılın sonlarında osmanlıların klikyayı ele geçirmeleri üzerine kozanoğulları, sırkıntıoğulları, menemencioğulları, küçükalioğulları gibi birtakım derebeyleri ortaya çıkmıştır. bunlardan kozanoğulları kozan’da idi ve askerleri feke havalisinde bulunuyordu. i. dünya savaşı sırasında fransızların maraş-antep ve adana’yı işgalini fırsat bilen haçin ve feke ermenileri buralarda bulunan türklere, fransızların tahrikiyle akla hayale gelmedik işkenceler yapmaya başlamışlardır. kozan’ın fransızlar tarafından işgal tarihi olan 1919 yılı feke’nin de işgali demektir.

gerçi feke’ye işgal maksadıyla doğrudan bir fransız askeri kuvveti gelmemiş olmakla beraber,fransız askerinden güç alan ermeniler türklere işkenceye ve işgal hareketine başlamıştır. ermenilerin bu hareketlerini önlemek için kaymakam şeref bey şehrin ileri gelenlerini ve halkı silahlandırarak bunlarla mücadeleyi başlatmıştır. ermeni vahşeti kısa zamanda milli bir ayaklanmaya neden olmuştur. feke’nin bu vahşetten kurtuluşu 1920 yılının mart ayına rastlar. arap ali kumandasındaki kuvvetlerin feke’ye girmesiyle feke’nin kurtuluşu gerçekleşmiştir. fekeliler her yıl 22 mart tarihini kurtuluş günü kutlamaktadır.

feke şimdiki yerine, feke kalesinin bulunduğu eski feke’den 1943 yılında nakledilmiştir. feke yurdumuzun güneyinde iç toroslara doğru uzantısı olan bir bölgede kurulmuş, adana iline bağlı bir ilçedir. ilçede 28 mart 1980 tarihinde büyük bir sel afeti yaşanmıştır.


nüfus [değiştir]ilçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 20890’dir. bunun 4632’si ilçe merkezinde, 16258’i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.

ilçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; ? belde, ? köy ve mahalleden oluşmaktadı

http://tr.wikipedia.org/wiki/feke
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol