gazeteci ve yazar.
1894 yılında istanbulda doğdu. fıkra, makale, gezi türlerindeki gazete yazılarıyla ve özellikle atatürkü yakından tanıtan anılarıyla ün kazanan falih rıfkı atay, kovacılar semtindeki rehberi tahsil rüştiyesini bitirdikten sonra hüseyin cahitin yalçın müdürlük yaptığı mercan idadisinde öğrenimini tamamladı. darülfünunun edebiyat bölümünü bitirdi. idadide edebiyat öğretmeni olan celal sahir erozan ile kendisinden bir ileri sınıfta okuyan orhan seyfi orhon, falih rıfkının edebiyat beğenisinin gelişmesine yardımcı oldular. ilk yazıları, serveti fünun dergisinin genç yazarlara ayrılan ek sayfalarında yayımlanan falih rıfkının tecelli(1911) dergisi ile süleyman bahrinin yönettiği kadın(1912) dergisinde cenap şahabettin ile ahmet haşimin eserlerini hatırlatan şiirleri çıktı.
1912de tanin gazetesinde düz yazıları yayımlanmağa başladı; istanbul mektupları, edirne mektupları gibi yazıları çıktı. 1913-1914 yıllarında sadaret ve dahiliye nazırlığı kalemlerinde çalıştı. dahiliye vekili talat paşa ile birlikte gittiği bükreşten tanin gazetesine röportaj yazıları yolladı. bu dönemdeki yazıları, türkçülük ve türkçecilik akımlarının etkisini taşıyordu. i. dünya savaşında yedek subay olarak suriyeye gitti; 4. ordu kumandanı cemal paşanın hususi katipliğini yaptı. suriye ve filistindeki savaş anılarını "ateş ve güneş" (1918) kitabında topladı. cemal paşanın bahriye nazırı olması üzerine kalemi mahsusa müdür yardımcılığına getirildi (1917). kazım şinasi dersan, necmettin sadık sadak, ali naci karacan ile birlikte akşam gazetesini çıkarmağa başladı (1918). bu gazetede günün fıkraları başlığıyla sürekli yazılar yazdı. kurtuluş savaşını destekleyen etkili yazıları dolayısıyla idam istenerek kürt mustafa divanı harbine verildi. fakat inönü zaferinin kazanılması üzerine divanı harp tutumunu değiştirdiği için idamdan kurtuldu. kurtuluş savaşı sona erdiği sırada izmirde atatürk ile görüşmeğe gelen gazeteciler arasındaydı. atatürkün isteği üzerine ikinci büyük millet meclisine boludan milletvekili seçildi (1922). daha sonra uzun yıllar ankara milletvekili olarak t.b.m.m.de bulundu. hakimiyeti milliye, milliyet ve ulus gazetelerinin başyazarlığını yaptı.
yeni türk alfabesinin hazırlanması ve uygulanması sırasında dil encümeninde görev aldı. serbest cumhuriyet fırkasının tutumuna şiddetle karşı çıktı. ulus gazetesinin başyazarlığını yaptığı dönemde ankara şehir planı jürisinde üyelik ve imar komisyonunda başkanlık yaptı. 1946da çok partili döneme geçildikten sonra ulus gazetesinde chpnin savunuculuğunu sürdürdü. demokrat partinin 1950de iktidara geçmesinden sonra dünya gazetesini kurarak (1952) muhalefete geçti; yeni iktidara karşı atatürk devrimlerini savundu.
falih rıfkı atay, sağlam, atak, çekici, anlatımı ve duru türkçesiyle cumhuriyet basınının encümeninde usta kalemlerinden biriydi. günlük siyasi olayları ele alan başyazı ve fıkraları yanında ulus ve dünya gazetelerinde pazar günleri yayımladığı haftalık yazılarında çok usta bir deneme ve söyleşi yazarı niteliği gösteriyordu. gezi ve anı türlerinde cumhuriyet döneminin çok ilginç ürünlerini verdi.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?