ezel akay (1961 - ), türk yönetmen.
1961 yılında dünyaya gelen ezel akay, boğaziçi üniversitesi mühendislik fakültesinden mezun olduktan sonra amerika’da villanova üniversitesi’nde tiyatro öğrenimi gördü.
ifr’nin kurucu ortağı olarak film prodüksiyonu sektörüne girmeden önce reklam metin yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu, yapım asistanlığı ve amirliği yaptı. ifr’nin kuruluşundan bu yana, aralarında son on yılın unutulmazlarından “iş bankası-sağduyu”, “iş bankası-atatürk”, “telsim-çıldıran müdür” filmlerinin ve son dönemde de “kredi kart-migros”, “mio-türkiye’ye doğan temizlik güneşi”, “pimapen” ve “microsoft-korsan yazılım” gibi son dönem filmlerinin de yer aldığı 500’den fazla reklam filmine yönetmen olarak imza attı.
1996 yılında derviş zaim ile “tabutta rövaşata” filminin yapımcılığını üstlendi. film yurtiçi ve yurtdışı birçok festivalde ödül kazanırken uluslararası alanda en çok ödül alan yerli film unvanını elde etti. daha sonra genel yapım sorumlusu olduğu ve yönetmenliğini yeşim ustaoğlu’nun yaptığı “güneşe yolculuk” filmi berlin film festivali de dahil yerel ve uluslararası birçok festivalde ödül kazandı. 2001 yılında yapımı gerçekleştirilen ve yönetmenliğini semir aslanyürek’in üstlendiği, başrollerini hülya koçyiğit, tuncel kurtiz ve aykut oral‘ın paylaştığı “şellale” filminin de yapımcılarından olan ezel akay, 2004 yılında yapımı tamamlanan ahmet uluçay’ın yönettiği, yurtiçi ve yurtdışı festivallerde birçok ödül kazanan “karpuz kabuğundan gemiler yapmak” adlı sinema filminin de genel yapım sorumluluğunu üstlendi.
ezel akay, 2004 yılında başrollerini haluk bilginer, özcan deniz ve demet akbağ’ın paylaştıkları, levent kazakın senaryosunu yazdığı, “neredesin firuze” filmiyle de yönetmenliğini üstlendiği ilk uzun metrajlı sinema filmine imzasını attı.
en son olarak 2006 yılında vizyona giren, yine levent kazakın yazdığı, baştollerini haluk bilginer ve beyazıt öztürkün paylaştıkları "hacivat karagöz neden öldürüldü?" filminin yönetmenliğini yaptı.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?