rap

tasarimharikasi
aşık atışmalarının, belli kültürel etkileşimlerin çevrimiyle amerika kıtasına bulaştığını düşündüğüm ve son derece rezil rüsva bir akıma dönüştüğünü gördüğüm müzik olayıdır. zira tüm kültürel faaliyetlerin merkezi anadolu kaynaklıdır. sadece rap ortaya çıkmamıştır anlayacağın sevgili bilgiç.

aşık atışmaları rap müziği nasıl etkilemiştir? dolaylı ve doğrudan nasıl bir vücut ortaya çıkarmıştır? soruların yanıtı basittir. ama yanıtı vermeden önce kültürlerin ortaya çıkış biçimini ve bundaki en etkili unsur olan dili irdeleyelim.

dil milletlerden bağımsız bir olgudur. dolayısıyla dilin ortaya çıktığı tüm şartlar, herhangi bir coğrafyada dönüşüme uğramadan önce kültürün temelini inşa eder.

türkler yıllarca baskının ve savaşın içerisinde özgürlük mücadelesi veren bir toplumdu. şanslı olduğu nokta dildi. hem bilimsel hem de sosyal anlamda çok kolay bir biçimde gelişen ve diğer dillerle etkileşen bir dili vardı; sonrasındaysa müzikalitede kendi protest anlayışını yarattı. ardından ön avrupa dillerinin klasik kalıplarını oluşturdu ve orta avrupaya sıçramasını sağladı. -ne kadar da rapin ilk çıktığı zamanki tavrına benziyor değil mi?-

peki bu söylemlerin rap kültürüyle doğrudan bir ilişkisi var mıdır? evet vardır. rap "atışma" "söyleşme" eyleminden ve eğiliminden gelir. salt bir gettonun savaşması değildir. berlindeki duvar yıkıldığında doğuda kalan almanların rap kültürüyle elin amerikalısının sokak kavgası yahut bir zencinin özgürlük mücadelesi bir değildir. dolayısıyla kendi kültürünü belli bir "türk halk" çıtasında tutmaya çalışan yurdum rapçisinin de o kültürleri temel alması anlamsızlıktır.

blues ve jazzın nasıl ortaya çıktığını, afrika kıtasından mezopotamyanın verimli ve engin topraklarına ve anadolunun din tarım imparatorlukları dönemindeki -hatta sümerleri baz alarak konuşmak daha mantıklı olur, çünkü enstrümanların ilk kullanıldığı zamanlar sümerlere dayanır- koşullarıyla nasıl harmanlandığını evelden araştırmış olanlar rapin de ortaya çıkış halini, tavrını ve de popüler kültüre karşı ilk halini kavramakta zorlanmayacaklardır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol