12 eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulacak olan anayasa değişiklik paketinde şu değişikliklere uğrayacak olan kurum:
1. halen 11 asil 4 yedek üyeden oluşan anayasa mahkemesi 19 asil üyeden oluşacak.
2. tbmm 2 üyeyi sayıştay genel kurulunun gösterdiği 3er aday arasından, 1 üyeyi ise baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek.
3. cumhurbaşkanı 3 üyeyi yargıtay, 2 üyeyi danıştay, 1 üyeyi askeri yüksek idare mahkemesince gösterilecek 3er aday içinden, 3 üyeyi ise yökün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3er aday içinden seçecek.
4. cumhurbaşkanı 7 üyeyi ise direkt olarak atayacak. cumhurbaşkanı 5 üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar veya anayasa mahkemesi raportörleri arasından, 2 üyeyi ise yüksek öğrenim görmüş, türkiye cumhuriyeti vatandaşları arasından seçecek.
5. anayasa mahkemesi üyelerinin görev süreleri sınırlanacak. 12 yıl için seçilecek olan üyeler, 2 defa üyeliğe seçilemeyecek.
6. mevcut uygulamada anayasa mahkemesine sadece anamuhalefet partisi, cumhurbaşkanı ve 110 milletvekili gidebiliyor. değişiklikle kişisel başvuru hakkı tanınıyor. buna göre, kişiler, anayasa şikayeti başvurusunda bulunabilecek.
şimdi bir düşünelim...
toplam 19 asil üyenin;
tbmm 2 üyeyi sayıştay genel kurulunun teklifiyle seçecek.
tbmm 1 üyeyi baro başkanlarının teklifiyle seçecek.
cumhurbaşkanı 3 üyeyi yargıtayın teklifiyle seçecek.
cumhurbaşkanı 2 üyeyi danıştayın teklifiyle seçecek.
cumhurbaşkanı 1 üyeyi askeri yüksek idare mahkemesinin teklifiyle seçecek.
cumhurbaşkanı 3 üyeyi yökün teklifiyle seçecek.
cumhurbaşkanı 5 üyeyi üst kademe yöneticilerinden, serbest avukatlardan ve anayasa mahkemesi ropörtörlerinden seçecek.
cumhurbaşkanı 2 üyeyi yüksek öğrenim görmüş tc vatandaşları arasından seçecek.
pekî, anayasa mahkemesinin üyelerini, devletin temel kurumlarının teklif ettikleri kişiler arasından seçecek olan tbmmyi ve cumhurbaşkanını kim seçecek?
"halk"
durum buyken, anayasa mahkemesi aynen tbmm ve cumhurbaşkanlığı makamı gibi halkın tercihlerini yansıtmış olmayacak mı? şu tabloya göre, geçmişte yaşanan çarpıklıklara bir son verilmiş olmayacak mı? devletin hangi kurumuna bu konuda söz hakkı verilmemiştir? yargıtaya mı? danıştaya mı? askeri yüksek idare mahkemesine mi? sayıştaya mı? barolara mı? yöke mi?
bu tabloya göre anayasa mahkemesi daha demokratik ve daha adil bir işlerlik kazanmıyor mu?
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?