rugby

elma sekeriiii
oval bir topla 15’er kişilik bir takım arasında el ve ayakla oynanan bir çeşit spor. bazı yönleri futbol ve amerikan futboluna benzerse de, kesintisiz oynanır ve oyunda oyuncu değişikliği yapılmaz. rugby’de top, ayak vuruşuyla, elden ele atma ve elde taşınma suretiyle oyuncular arasında dolaştırılır. oyun 40’ar dakikalık iki devreden meydana gelir.

karşılaşmada gaye topu elle taşıyarak kale çizgisinden geçirmek veya ayak vuruşuyla iki kale direği arasındaki yatay direğin üstünden aşırarak puan kazanmaktır. 12 m yükseklikteki kale direklerinin uçları serbesttir. futbol kalelerinden farklı olarak, yerden 3 m yükseklikte yatay birer direkle bağlanmışlardır. görünüşleri “h” harfi şeklindedir. top, ayak vuruşuyla yatay direk üstünden geçirilince puan kazanılır. maçta topu taşıyan sporcuyu durdurmak için yere düşürmek serbesttir.

rugby sporu, 1823’te ingiltere’deki rugby kolejinde bir futbol maçı esnasında bir oyuncunun atılan topu elle yakalayıp göğsüne sıkıca bastırarak rakip kaleye koşmaya başlamasıyla ortaya çıktı. önce oxford sonra da cambridge üniversitelerinde oynandı. oyun kuralları 1871 yılına kadar belirsiz kaldı. bu sporu benimseyen kulüplerin bir araya gelmesiyle kurulan “rugby union”, oyun kurallarını belirledi. iskoçya, galler, irlanda ve fransa gibi ülkelerde yaygınlaştı. 1934’te uluslararası amatör rugby federasyonu (fira) kuruldu.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol