yusuf aslan

evrendeki en mutevazi insanim
yusuf, 1947 yilinda yozgat’in bir koyunde dogdu. ortaogrenimini dindar ve anti-komunist egilimlerle, gelenekci onyargilarin guclu oldugu bir cevrede tamamladi.

1966’da odtu’ye girdi. bir yila kalmadan odtu sosyalist fikir kulubu’nun uyesi oldu, dev gencicinde calismaya basladi. bu donemden itibaren once hazirlik okulunda, sonra da muhendislik fakultesinde patlak veren boykotlarin ve hemen ardindan odtu isgalinin onde gelen orgutculerinden oldu. ilk yargilandigi eylem, cia ajani, amerikan buyukelcisi commer’in arabasinin yakilmasiydi.

1969 yilinda arkadaslariyla birlikte filistin’e gitti. bu arkadaslarin icinde deniz de vardi. burada helikopter ve ucak pilotlugunu ogrendi. traktorden helikoptere kadar her turlu araci buyuk bir ustalikla kullaniyordu.

1970 yilinda kurulan thko’nun kurucusu ve onderlerinden olan yusuf aslan, deniz
gezmis
’le birlikte nurhak’a dagdaki gerilla grubuna katilmaya giderken, sivas sarkisla’da yarali olarak yakalandi. sikiyonetim mahkemelerinde yargilandi. deniz kacmayi basardi. 6 mayis 1972’de deniz gezmis, huseyin inan’la birlikte idam edildi. ardindan hakkinda bir cok kitap yazildi. birkac film cevrildi.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol