dana international

alorarola
yaron kohen 2 şubat 1972 yılında israil in tel aviv kentinde yemen kökenli yarı arap bir ailenin 3 ncü çocuğu olarak dünya ya geldi.

annesi ev hanımı babası mutemed olan yaron, 8 yaşında müzikle iç içe olmaya başladı. 10 yıl belediye’nin çocuk korosunda görev yaptı. daha sonra ailesinin gelir üzeyinin düşüklüğü ve ergenlik çağına girmesi ile iç çekişmeleri, farklı görmeleri başlamıştı. sanatsal hayatına ilk olarak tel aviv’in bar, clubleri ve görsel parodiler ile başladı. feminel ses ve karakteristiği onun neşeli ve sürekli dikkatleri üzerine çektiği bir becerisiydi ki; bir sürükleme olarak şarkı söyleyen becerileri ile gösterdiği başarıları oldu. feminel ses karakteristiği o’na tanrı tarafından verilmiş bir nimet olarak şükrediyordu. havaya uçtuğu 1988 yılında whitney houston’un "my name is not susan". isimli şarkısından esinlenme parodik bir şarkının seslendirilmesi için disk jokey offer nissim bir solist arıyordu. bu şarkı ile kulüplerin ünlü kadim dostu
dj offer nissim le karşılaştı. ve müzik hayatına ilk offer nissim ile başladı.(offer nissim in ilk resmi dj kayit albümü dana international’ın saida sultana single sidir.) ve dana international halen daha saida sultan ismi ile de tanınır. doğumundan olgunluğuna kadar ki yaşamı eşcinsel olduğu için ülkesinin atavist(geleneklere bağlı ataerkillik) kültürüne ve yahudi dini ve öğretilerine ters düşüyordu. buna rağmen büyük başarıya sahip ve popüler bir kimliğe sahip oldu. dana international (international soyadı intersexual’in mizahi mecazıdır.) ilktir ve ilk insanlarla milli karsilasmasi 1993 yılında single olarak dj offer nissim desteğiyle saida sultana ile insanlar onu sevdiler. dana ülkesinin dünyaca ünlü sanatçısı ve eski eurovision birincisi olan ofra haza nın sanat ihtişamını örnek alan bir sanat felsefesi benimser.

ardından yaron 1993 yılında ailesinden saklı londra’ya uçup şaron olarak geri geldi. cinsiyet değiştirme(transeksüel) ameliyatı geçirdi. museviler o’nu kabul etmediler. ancak bu şeytanın işidir tanrı aykırı yaratmaz...dana içinde yaşayan bir tanığının olduğunu, mücadelesinin araplarla değil kendi ülkesinde kendi gibi bir çok insan ile var olduğu gösterir. onun serbest olduğu yıl israil de çıkan ilk albümü dana international 1993 ortadoğu(mısır, lübnan, ürdün) ve batı ülkelerinde şarkıları dana international ismiyle aranmaya başlamıştı. daha sonraki albüm "umpatampa" geldi ve 1994’de israil’de en iyi kadın sanatçı ödülü aldı.

bu albümdeki başarı sonrası müzik şirketinin kendisini serbest bırakması ile, yapımcısı offer nissim remixleri tzvika pick düet ve yeni şarkıyla "e.p.tampa"yı çıkardı. e.p.tampa yı ilk defa katıldığı ve hayalinde başarmak istediği eurovision şarkı yarışması ülke içi elemelerinde 1995 yılı (kdam) seçmelerine girebilmek için layla tov eropa şarkısıyla bir deneme yaptı. 2nci oldu.

üçüncü albüm "maganuna" mısır lehçesiyle arapça "çılgın" anlamına gelir ve mısır’lıyı konuşan arap gibidir. ve mısırda çok tutulmuştur. mısır devlet yönetiminin aldığı kararla ülke çapında dana international ın transexual olduğu için ülkede müziği sansürlemiş fakat 5 milyon yasadışı kopya(korsan) satışı olmuş ve dana international bir sent bile kazanamamıştır. maganuna albümündeki cinque milla ve maganuna şarkısı dana’nın 1993 teki transeksüel ameliyatından sonra kendine karşı olan homofobik kesimlere armağan ettiği en özgür ve marjinal şarkılarıdır.

ve 1998’de rüyası sonunda gerçekleşti. ama nasıl?

dana transeksüel olduğu için 1993’den 1998 yılına kadar ortadoğu da dikkatleri üzerine çekilen dinsel, politik ve "homofobik" saldırılara maruz edilerek üzerine gidilen bir sanatçı olmuştur. 1998’de eurovision da ülkeyi temsil etmek için komisyon kdam değil iba(israil devlet televizyonu)’dir. birleşmiş billetler’in israil üzerindeki anlaşamamazlık etkisi ve ülkenin solcu liderleri(daha ayrıntılı olarak israil’in ortadoğu da etnik çalkantılı tepki görmesi, ve ayrıca dana international’a yahudi dinci hükümet tarafından idam kararına kadar gidilmesi gibi politik düzensizlikler)yarışmaya katılmasını sağlayarak dünyaya israil in demokratik ve özgür bir ülke anlayışı mesajını vermektir. ülke içindeki çok farklı yaşamların’da hayat sürdüğünü göstermektir. ve bu tepkiler dana international’a karşı sadece israil’de de değildi, 1998 eurovision yarışması nın yapıldığı ingiltere’de de radikal hristiyanlar, yahudi ve müslümanlar ayrıca diğer radikal görüşlerin protestoları da vardı...medya sürekli dana’nın cinsiyetiyle ilgilenerek transeksüel olduğunuz için yarışmayı kazanamayacaksınız!!! dejenerik psikolojik baskılarla karşılaşır...

dana international tüm dünya insanlarına cinsiyetime değil sesime kulak verin telkinini verir!!!

"viva nari’a viva viktorya afrodita viva la diva viva viktorya kleopatra nakaratı dana international’ın özgürlüğe ve aşka olan tezahüratını dile getirir. şarkının sözleri yoav ginai, müziğini tzvika pik’in yaptığı diva isimli şarkı ile 9 mayıs 1998 de ingiltere’nin birmingham kentinde ulusal arena platformunda düzenlenen 43 ncü eurovision şarkı yarışmasında dünya’ya çığlığını haykırır. [o gece avrupa’nın oylarıyla 172 puanla birinci olarak yarışmayı kazanır. yarışma ya katılmasını destekleyen ünlü avrupalı modacı jean paul dana’nın sahne kıyafetlerini hazırlar. ilk gorunus kiyafeti gumus elbisedir. birinciliği ilan edildikten sonra final için uyarladığı elbise asaletin simgesi siyah üzeri gökkuşağı’nı temsili figürasyonlu bir elbise ile finalde diva şarkısını söyleyerek yarışmayı bitirir. hakkında idam kararı çıkartılmasını destekleyen israil in aşırı muhafazakar kesimi ve netenyahu parlamentosu yönetimindeki hahamlar eurovision birinciliği ilan edildikten sonra dana international’ı ölüm tehditleri ile lanetlediler. 1998 yahudi hükümeti’nin dana international’ın eurovision birinciliği hakkındaki ulusal seslenişini eşcinsel birinin insan disi varlık olduğunu ayrıca devleti ulusal platformda temsil edemeceğini bu olayın "20 yil sonra laik kesim’in eurovision’u kazanmak icin, bir hile gondermek zorunda kaldigini, kazanan bu sarki ve sarkici’nin israil’in iflasinin isaretidir." sözleriyle belirtti...israil halkı bu tepkileri umursamazca dana international ın eurovision birinciliğini sabaha kadar sokaklarda, israil in kraliçesi nidalarıyla kutlayarak gösterdi.

ve üzerindeki bu kadar olumsuz gelişmelere rağmen dana international eurovision birinciliğini israel’in 50 nci yılına ithaf eder.

1998 eurovision’unu kazanmasıyla "ağrıyan ve ağlayan kalpler" için oluşturduğu 1998 özgürlük tema’sını 1999 eurovision’unun israel’de düzenlenerek büyük bir tabu’ yu tekrar yıkarak kudüs’ün eski şehri mabed-i süleyman ve mescid-i aksa turistik platformunda kudüs’te sadece yahudilerin, hristiyanlarin ve müslümanlarin olmadığını tüm dünya insanlarını temsili oluşturduğu free theme kareografi ile düzenlenir. kareografi’yi oluşturan müziği yahudilerin geleneksel mabedlerinde söyledikleri özgürlüğe çağrı ilahisi dror yikra’nın offer nissim kareograf mix’i ile söz ve müziği stevie wonder ait free. ve aynı zamanda aynı yıl dünya da piyasa da olan international theme’nin albümü free

fantastik bir şarkıcı ve şov yapma görevi olmanın dışında, dana international herkese bir ilhamdır. o kendinde sert bir işle, inançla büyük başarıların verilebileceğini kanıtladı.

dana international ın eurovision daki birinciliği "inanç gücünün vizyonudur". ve başarısı hem eşcinseller açısından büyük bir gurur hemde dünya gay&lesbian popülasyonunun varlığı açısından büyük bir figürdür.

dana international ın 1998 yılında kazandığı eurovision şarkı yarışmasından önce ülkesinde çıkarmış olduğu 4 ülbümü 1998 birinciliğinden sonra 6 albümü ve 2 international albümü vardır. ve bunların dışında bir çok resmi single ve dj parçalarını seslendirdiği çalışmaları vardır.

dana international "belki" bir eşcinsel doğmayabilirdi. dana bazı çevrelere göre küçük, fakat 1993 yılından günümüze kadar olan ki ortadogu’dan dunya ya acilis kariyerini sağlayan "reform" ve "başarilarla" doludur.

albümleri

dana international 1993
umpatampa 1994
e.p.tampa 1995
maganuna 1996
diva ha’o sef 1998
free (in israel)1999
yoter ve yoter 2001
ha’chalom ha’efshari 2002
the collection box 2003
hakol ze letova 2007

international albumleri

the album 1998
free 1999


single’lari ve dj çalişmalari

saida sultana - 1993 (dj offer nissim)
dana international 1993 (dj offer nissim)
fata morgana - 1993 (dj offer nissim)
mishak ha’dmaot - 1993
samar mar - 1993
yes sir i can boogie - 1993
ani lo yekhola beladecha - 1994 (dj offer nissim)
nosa’at le petra - 1994 (dj offer nissim)
yeshnan banot - 1994 (dj offer nissim)
betula - 1995
layla tov eropa - 1995 (dj offer nissim)
ani rotza li’chyot - 1995
maganuna 1996 (dj offer nissim)
menafnefet - 1996
don quixote - 1996
let kiss - 1996
yesh bo esh - 1996
cinque milla - 1996 (dj offer nissim)
shir kdam shnati(sex acher) - 1997 (gith eran tzur - offer nisim remix)
diva - 1998 (dj offer nissim)
cinque milla(remixes)- 1998 (dj offer nissim)
woman in love - 1998
woman in love (remixes) - 1998
free - 1999
free (remixes) - 1999 (dj offer nissim)
ani ohevet - 1999
ad sof ha’zman - 1999
mocher ha’prachim - 2000
lama katafta li’shir - 2000
ve achre ha’kol - 2000
elef yamim shel ahava 2000
ten li’chyot - 2001
sipur katzar - 2002
tachlom - 2002
makat chom - 2002
lola - 2004
i feel love - 2004
when i kiss on your lips 2004
strike it up - 2005 (dj vic)
kiss your money bye bye -2006 (feat.amir.m & gal.m)
hakol ze letova - 2007 (remix amir ifargan)
mar bamai - 2007 (dj dudi sharon)
love boy - 2007 (remix feat. zigo & eli abramov)
at muhana 2007
yom huledet 2007
babayetsheli 2008
bamakom ahi namuh ba tel aviv (in the lowest place of tel aviv)2008
mifrats ha’ahava 2008
i need your love 2008 (with ukraine group no angeli) duet
hold me 2009
alay (with subliminal) 2009
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol