türk kahvesi

elma sekeriiii
tarihini merak edenler için;

yaklaşık 450 yıl önce yemen valisi özdemir paşa lezzetine hayran kaldığı kahve çekirdeklerini yemen’den osmanlı sarayına getirdi. 1615’ te venedik tacirleri hayran kaldıkları bu lezzeti türkiye’den ülkelerine götürürler. 1644’te marsilya’ya ilk kahve ihraç edilir. viyana ise türk kahvesini ilk kez 16832de şehrin osmanlı ordularınca kuşatılmasından sonra tadar. türk kahvesinin ilk tohumları tahtakale’de yeşerdi. türk kahvesi bir sokağa adını verdi. tahmis sok. (tahmis = kurukahve) türk sosyal yaşamının hızıyla kahvenin taht-ül kale’de 55 kahvehane, 200 çalışan ve sayısız müdavimden oluşan kültürü doğdu.

önceleri çiğ tane olarak alınıp tavalarda kavrulan, dibeklerde dövülen ya da el değirmenlerinde çekilen kahveyi hazırlamak hayli yorucu bir işti. kurukahveci mehmet efendi kahveyi ilk kez dolaplarda kavurup değirmende öğüterek toplu üretime başlamıştır. kurduğu işletme, 1871 yılından beri aynı hizmeti vermektedir.

türk kahvesi pişirilip cezveden fincana döküldüğünde, dibinde biriken posası (telve) içilmez. bu da türk kahvesinin sağlıklı oluşunun bir nedenidir.

türk kahvesinden bir fal türü doğmuştur. kahve fincanı içen kişi tarafından tabağı üstüne kapatılarak hafifçe sallanır ve ters çevrilir. fincan soğuduktan sonra fala bakacak kişi tarafından “ne ise halin çıksın falın” diyerek açılır. telvenin fincana bıraktığı şekiller benzetilerek içe doğan şeyler söylenir.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol